Киев няма достатъчно оръжие, за да победи: Полският президент алармира

6488
Киев няма достатъчно оръжие, за да победи: Полският президент алармира
Снимка: БГНЕС

Киев няма достатъчно оръжие, за да обърне хода на войната в Украйна, подпалена срещу нея от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Руската федерация няма да използва ядрено оръжие в Украйна, това не е еднолично решение само на Путин. По-голяма е заплахата от ядрен инцидент в АЕЦ Запорожие заради военните действия на руснаците. Това са основните акценти в пространно интервю на полския президент Анджей Дуда за The Washington Post.

Разполага ли Украйна с достатъчно оръжие?

Запитан дали в момента Украйна разполага с достатъчно оръжия, за да промени ситуацията на фронтовата линия, Дуда заяви, че макар в момента украинците да разполагат с по-модерно военно оборудване от това на Русия, благодарение на помощта на Запада, включително и на Полша, отговорът е "вероятно не".

"Знаем това по факта, че в момента те не са в състояние да проведат решителна контраофанзива срещу руската армия. Казано накратко, те се нуждаят от повече помощ", заяви Дуда.

ОЩЕ: Нови далекобойни ракети за Украйна ще има - въпросът е кога: Der Spiegel

Ядрената заплаха

Полският президент засегна и въпроса за заплахите на Русия да използва ядрено оръжие. Дуда вярва, че Кремъл не би се осмелил да предприеме подобна стъпка.

"Мисля, че Русия няма да прибегне до използване на ядрени оръжия в Украйна. Това е така не само защото Владимир Путин няма да ги използва. Вярвам, че ядреният арсенал в Москва е под колективния контрол на много хора - и че той не зависи само от едноличната преценка на президента. Така че за вземането на решение е необходим повече от един човек", заяви полският държавен глава.

ОЩЕ: Путин стартира ядрена война - по руската процедура не може да го стори сам

Ако Русия победи в Украйна и САЩ ще воюват

Русия трябва да бъде спряна в Украйна сега, за да не се налага след време американските войници да проливат кръв, за да има пак устойчив мир в Европа, както е било през двете световни войни, заяви Дуда. Той добави, че ще настоява пред Белия дом Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО на срещата на върха във Вашингтон през следващата година.

Дуда коментира американските "консерватори" (кръгът около Доналд Тръмп), някои от които се противопоставят на изпращането на помощ за Украйна, като заяви, че републиканците трябва да подкрепят борбата на Украйна. Теза на кръга около Тръмп е да се спре помощта за Украйна, защото това пречи на просперитета на американците: Тръмп обърна плочата - имало руска намеса, но не му помогнала да стане президент

Полският държавен глава изтъкна, че Путин мечтае да възроди Руската империя. Той подчерта, че за да не се допусне войната в Украйна да се превърне в Трета световна война по сценария на Втората световна война, руският диктатор трябва да бъде спрян възможно най-скоро, пише БГНЕС.

"Въпросът не е дали Путин и другите руски лидери един ден ще спрат да искат да управляват Украйна. Те искат да управляват света. Въпросът е дали да им позволим... Мисля, че не можем да им позволим. Не можем да търпим насилствени промени на границите в Европа", заключи Дуда.

Дуда заяви, че не се притеснява от това кой ще спечели президентските избори в САЩ през 2024 г., тъй като и двете основни американски партии отлично разбират заплахата, която представлява Путин.

Дуда заяви още, че помощта, изпращана от западните страни, както и украинците, които дават живота си, "за да защитят своята и нашата свобода", не са благотворителност. "Бих казал това по следния начин: Не го виждам в тези категории - нито че ние извършване акт на благотворителност за Украйна, нито че Украйна прави благотворителност за нас", каза той.

Полският президент добави, че "днес украинците се борят срещу Русия в защита на своята независимост, суверенитет, свобода и собствена територия. ... Те защитават себе си."

Даже в Иран говорят: Украйна няма достатъчно войници за дълга война с Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа