Коалиционно правителство застава начело на Чехия

21799
Коалиционно правителство застава начело на Чехия
Снимка: Thinkstock

Три чешки партии съобщиха, че са постигнали споразумение за ново лявоцентристко коалиционно правителство след месеци на политическа криза, предаде БГНЕС.

"Мисля, че мога да кажа, че свършихме работата", заяви Бохуслав Соботка, председател на лявата Чешка социалдемократическа партия, който е спряган за премиер. Партията спечели през октомври предсрочните избори, насрочени след падането на дясноцентристкото правителство през юни. Тогавашният премиер Петър Нечас беше принуден да подаде оставка заради даване на подкуп и шпионски скандал с тогавашната му любовница и сегашна съпруга Яна Нагиова.

Чешката социалдемократическа партия се обедини с популистката АНО, която се появи от нищото и стигна до второ място на предсрочните избори. По-малката центристка Християндемократическа партия също влиза в коалицията, която ще има мнозинство от 111 депутати в 200-местния парламент.

"Изглежда, че Чехия най-сетне ще има ясни лидери за известно време", заяви Павел Сарадин, политически анализатор от университета Палаки. Данъците и таксите за здравни услуги бяха централна тема на преговорите за съставяне на коалицията, но преговарящите се въздържаха да разкрият подробности днес.

"Бих искал да благодаря на нашите потенциални коалиционни партньори за постигнатото споразумение по програмата въпреки различните партийни програми", заяви Ярослав Фалтинек, лидер на партия АНО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа