Контранастъплението на Украйна: Къде руската армия е уязвима

7688
Контранастъплението на Украйна: Къде руската армия е уязвима
Снимка: Getty Images

Руските въоръжени сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., изграждат мащабни защитни съоръжения по цялата фронтова линия още от декември миналата година. Британското разузнаване описва изградените от Русия отбранителни съоръжения като "едни от най-големите, които светът е виждал през последните десетилетия".

От ноември 2022 г. насам в граничните райони на Русия и в Южна и Източна Украйна са се появили хиляди нови отбранителни позиции - окопи, противотанкови заграждения и траншеи с дължина стотици километри, съобщава агенция Ройтерс след анализ на хиляди сателитни снимки.

Роб Лий, старши научен сътрудник в Института за изследване на външната политика със седалище във Филаделфия, смята, че Русия се е поучила от миналогодишната успешна украинска контраофанзива в Харковска област. Според Кремъл стабилната отбранителна подготовка явно е най-добрият шанс да се предотврати евентуално тежко поражение на руската армия. "След настъплението в Харков Русия осъзна, че поражението е възможно - че може да бъде загубена територия", твърди той.

Какви защитни съоръжения строят руските войски?

Най-разпространеният и най-лесен вид отбранителна структура са окопите - бойни позиции, изкопани на дълбочина около човешки ръст, със стени, подсилени с чували пясък или с камъни. Руските военни са изградили много такива позиции по ключови пътища и в близост до стратегически градове.

Друг вид руски отбранителни съоръжения, видими от сателитите, са препятствия за тежката техника на украинските военни - различни противотанкови огради, ровове и бетонни блокове по модела на така наречените "драконови зъби" от Втората световна война, пише Ройтерс. Според анализатори руските сили са подготвили и минни полета, които да възпрепятстват тежката техника на украинските въоръжени сили.

Къде ще атакува Украйна?

Руските позиции са най-концентрирани в близост до фронтовата линия в югоизточната част на Запорожка област, в Източна Украйна и около провлака, свързващ анексирания Крим с останалата част на Украйна. Според руските сили Запорожие е най-вероятната цел на украинската контраофанзива. Целта на тези укрепления на тактическо и оперативно ниво вероятно е не толкова да възпират силите на Украйна по цялата фронтова линия, колкото да причинят възможно най-големи загуби на противника за всяка върната украинска територия, твърди Никлас Мазур от Центъра за изследване на сигурността към университета в Цюрих.

Според експерта създаването на укрепленията внася предсказуемост и структурираност в бойните действия, което може да смекчи слабостите на руската армия. Известно е, че украинските въоръжени сили се справят по-добре в импровизирани и бързо променящи се ситуации, казва още Мазур.

Роб Лий от Института за външнополитически изследвания пък твърди, че концентрирането на сили в определен район на фронта може да даде на украинските сили предимство и да им позволи да навлязат по-дълбоко в окупираната от Русия територия. Това от своя страна би могло да разруши други отбранителни линии и да доведе до по-широк пробив.

Друг важен фактор е руската авиация, която рядко участва в операции над Украйна заради украинската противовъздушна отбрана. Затова и е важно украинските въоръжени сили да бъдат добре подкрепени от системи за противовъздушна отбрана по време на настъплението си.

Укрепленията не са всичко

Макар всички анализатори да признават, че руските укрепления в Украйна биха могли да затруднят голям пробив на украинската армия, ситуацията все пак не зависи само от този фактор. "Колкото и да се окопаваш, колкото и да си укрепен, всичко пак зависи от войника, от неговото желание да защитава тази граница, от морално-психологическото му състояние и нагласа", подчертава полковникът от запаса в украинските въоръжени сили Олег Жданов. Анализаторът припомня, че по време на руската окупация на Херсон руските военни също прекараха почти половин година в изграждане на отбранителни съоръжения, пренасяйки готови стоманобетонни конструкции за дългосрочни огневи точки и създавайки три отбранителни линии пред града, който в крайна сметка все пак бе освободен от Украйна.

"Целта на Украйна трябва да е да предизвика парализа в руското военно ръководство и паника сред руските войници. Тактическата изненада, лидерството на бойното поле и духът на войниците вероятно ще се окажат решаващи през първите 24 часа на настъплението", казва пред Си Ен Ен британският експерт по съвременна война Франц-Щефан Гади.

Според Жданов в съвременната война офанзивите се водят от малки маневрени групи. "Те ще създадат хаос и паника сред противника, а нападателните групи на основните сили ще ги довършат", разсъждава Жданов.

Каква е ролята на западната военна помощ

Според Роб Лий, за да освободят територии, украинските танкове и други бронирани машини трябва да работят съвместно с инженери, артилерия и дори самолети, за да преодолеят укрепената отбрана, а скорошните доставки на западно военно оборудване ще помогнат именно за постигането на тази цел.

Сред доставеното оборудване, което оказва влияние върху хода на контраатаката, Жданов откроява американските системи за дистанционно разминиране M58 MICLIC (Mine Clearing Line Charge) и доставените от Германия танкови мостопоставачи „Biber“ („бобър“) за преодоляване на малки препятствия, както и бронираните инженерни машини „Язовец“. Освен това танковете и бронираните машини, прехвърлени в Украйна, често са оборудвани с тралове за преодоляване на минни полета, припомня Жданов.

Ключов елемент ще бъде способността на Украйна да действа чрез общовойскови групи в ключовите бойни точки, подчертава Мазур. От решаващо значение ще бъдат както доставеното оборудване и боеприпаси, така и постоянната разузнавателна подкрепа, смята анализаторът. А според пенсионирания генерал-майор от австралийската армия Мик Райън компетентното планиране от страна на Украйна може да се окаже дори по-ценно от западното въоръжение.

"Никога досега не сме виждали настъпление на украинските сили срещу толкова укрепени руски позиции. Предишните контраофанзиви са се водили срещу отслабени, разпръснати руски сили. Сегашната ситуация е напълно различна", предупреждава Никлас Мазур.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа