Коронавирусът срина европейския туризъм

2845
Коронавирусът срина европейския туризъм
Снимка: Getty Images/Guliver

От Алгарве до крайбрежието на Амалфи и хърватските острови сервитьорите седят бездействащи, докато спасителите оглеждат полупразните плажове. Причината са последствията от пандемията на коронавирус, която нанесе тежък удар върху европейския туристически сектор. Семейства от целия континент отлагат отпуските си в чужбина поради страх от заразяване, недостиг на пари, причинен от уволнения или неплатен отпуск, и трудни условия с тестове и карантина, пише "Дейли Телеграф".

Според изданието собствениците на хотели и ресторанти в цялото Средиземноморие се оплакват от отсъствието на чуждестранни посетители. Те мрачно разсъждават върху загуби за милиарди.

СЗО предупреждава за "национализъм при ваксините"

Световната здравна организация е изпратила във вторник писмо до всяка една държава, с призив за присъединяване към глобалната програма ...

Испания се надяваше да спаси летния сезон, но надеждите бяха разбити от правителството на Борис Джонсън. Лондон реши да въведе двуседмична карантина за всички туристи, които се връщат от страната, което намалява нейната привлекателност в очите на британците.

Неочакваното съобщение „потопи“ плановете на стотици хиляди британски туристи. Този факт е особено тъжен за Испания, където техният дял е до 20% от всички чуждестранни посетители.

В същото време испанският туризъм все още не се е възстановил от неблагоприятната първа половина на годината. В резултат на пандемията нивото на заетост на хотелите е намаляло наполовина от януари до юни. Най-тежко засегнатата част от страната са Балеарските острови, които по принцип са популярни сред британските и немските летовници.

Туризмът представлява около 12% от испанската икономика. Но от март секторът губи средно 5 милиарда евро на седмица. Според официалните данни около 40 000 барове и ресторанти са били затворени за постоянно поради пандемията, други 85 000 заведения рискуват да повторят съдбата им, ако страната бъде пометена от втора вълна, отбелязва изданието.

Италия преживява "катастрофален" сезон на лятната ваканция - броят на чуждестранните посетители е намалял с почти 80%. Границите на страната са отворени за европейските летовници от началото на юни, но от Алпите до Сицилия и Сардиния все още има "хроничен недостиг" на чуждестранни туристи, допълва БГНЕС.

Меркел изключи разхлабване на мерките срещу COVID-19

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че не може да има по-нататъшно облекчаване на коронавирусните ограничения, докато Германи...

Според бизнес асоциацията Confcommercio, това лято в Италия ще има 75-80% по-малко чуждестранни туристи. Това сериозно се отразява на туристическия сектор на страната, който представлява 13% от БВП.

Тази година много италианци са избрали да прекарат лятото си в местните курорти. Но това не спасява положението, тъй като харчат много по-малко от американците, китайците или други чуждестранни туристи.

Приходите от хотели, ресторанти и бутици по крайбрежието на Амалфи, на юг от Неапол, са намалели между 40% и 70% тази година. „Ако приходите от туризъм достигнат 35% от обикновено, ще го смятаме за успех. Ще бъде наистина трудно да се постигне това без чуждестранни туристи”, каза Микеле Де Лучия, кмет на най-големия град в региона, Позитано.

"Нашите приходи са със 70% по-ниски, отколкото в други години", заяви собственичка на ресторант Орнела Амитрано пред изданието, като добави, че подобна картина се наблюдава в целия кетъринг. Според други участници в туристическия сектор, нужни са поне три години, преди потокът от туристи и доходите да се възстановят напълно.

Броят на туристите, пристигащи в Хърватия този месец е половината от обичайното. Туризмът представлява около 20% от БВП на страната, а властите му са изправени пред най-тежката икономическа криза след добиването на независимост през 1991 г.

Заради Германия, туристическият сезон в Майорка изглежда де факто приключи

Препоръката на германското правителство да не се пътува до Испания поради пандемията на коронавирус ще предизвика в близките дни истинс...

Португалия също беше силно засегната от разпространението на COVID-19. Миналата година страната прие около 2 милиона туристи от Обединеното кралство, 64% от които заминаха за Алгарве. Досега само 92 000 британци са посетили крайбрежието през този сезон и това силно удари Алгарве. Малко посетители в ресторанти и празни шезлонги на плажовете, където преди игла нямаше къде да падне, са се превърнали в обичайна гледка за популярния курорт. Районът е силно зависим от туризма. Миналия месец броят на регистрираните безработни тук се увеличи с 231% - от около 8 на повече от 26 хиляди души.

Гърция с ниския си брой смъртни случаи и инфекции от COVID-19 се позиционира като сигурно място, отваряйки границите си към десетки страни по-рано този месец. Но нейният туристически сектор също се затруднява. Според прогнозите броят на летуващите, пристигащи това лято, ще бъде едва 25% от миналогодишните 33 милиона, заключва "Дейли Телеграф" според Агенция "Фокус". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа