Косовските сърби премахнаха барикадите, напрежението остава

2255
Косовските сърби премахнаха барикадите, напрежението остава
Снимка: iStock/Guliver

Възстановена е работата на ГКПП "Ярине" и "Бърняк" на границата между Косово и Сърбия, след като късно снощи бяха вдигнати барикадите по пътищата към тях. Това съобщи косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля в своя профил във "Фейсбук".

Той уточни, че барикадите, поставени от косовски сърби на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати. "Свободата на движение е възстановена, граничните пунктове са отворени за граждани", написа Свечля.

Той посочи, че както е обещало косовското правителство, за да "запази стабилността в страната и региона", след премахването на барикадите то отлага за 1 септември прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово, предаде БТА.

ОЩЕ: НАТО обяви, че ще действа, ако стабилността на Косово бъде застрашена

Вучич благодари за Косово - първо на Русия, после на ЕС

Сръбският президент Александър Вучич благодари специално на руското външно министерство за подкрепата при ескалацията на ситуацията в К...

Припомняме, че косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от 1 август да им се издава "входно-изходен документ", заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от 1 август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

След среща с партньори от ЕС и САЩ обаче косовското ръководство реши да отложи промените. Преди вдигането на блокадите от 31 юли в полунощ косовските власти започнаха да издават на граничните пунктове, без Ярине и Бърняк, документи за влизане и излизане на всички, които имат сръбски лични карти. От неделя (31 юли) в полунощ до понеделник (1 август) на обед над 1500 такива документа са издадени на девет гранични пункта в Косово, съобщи министър Свечля, цитиран от сръбската секция на радио "Свободна Европа".

Говорителят на ЕС Петер Стано потвърди, че институциите на ЕС и страните членки следят "със загриженост" развитието на събитията в Косово. Той потвърди, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да продължат в Брюксел диалога между Косово и Сърбия.

Въпреки вдигането на блокадите напрежението в Северно Косово се запазва. Ситуацията е много различна в Косовска Митровица и столицата Прищина. Хората в Прищина живеят съвсем обичайно живота си, докато в Митровица, където се намира Ибърският мост, който маркира границата на етническата сръбска територия, положението не е същото, предаде bTV. Този мост се охранява и от двете страни с жандармерия и полиция, а преминаването е по-нарядко от обичайното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа