Леви и десни в България искат промяна след "смъртта" на Дъблинското споразумение

7916
Леви и десни в България искат промяна след "смъртта" на Дъблинското споразумение
Снимка: БГНЕС

Дъблинското споразумение е „мъртво“. Около тази теза се обединиха евродепутатите Светослав Малинов, член на Европейската народна партия (ЕНП), и Илияна Йотова, член на групата на Социалистите и Демократите (С&Д) по време на втората дискусия, фокусираща се върху бежанския въпрос и организирана от Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) у нас, на тема "Каква да бъде европейската вътрешна политика?".

По думите на Малинов вече се е постигнал консенсус на най-високо ниво, че сегашните правила за миграцията не работят и трябва да бъдат ревизирани. Припомняме, че според регламентите от Дъблин бежанците трябва да останат или да бъдат върнати в страната членка, на чиято територия са влезли първоначално.

Унгарският посланик: Бежанският поток на Балканите е изцяло ръководен от организираната престъпност

Потокът от мигранти и бежанци на Балканите е изцяло ръководен от организираната престъпност. Това заяви посланикът на Унгария в Българи...

Увеличената сигурност на външните граници е единственият начин да запазим свободата на придвижване в Европейския съюз, подчерта Светослава Малинов. Той посочи, че България е заела разумна позиция с оградата на българо-турската граница. „Ние българите удържахме морална победа. Нашият подход става официална политика на ЕС“, каза още евродепутатът, визирайки, че политиката на България за защита на външните граници се превърнала в общоевропейски подход. Той обърна внимание на желанието да се засили работата на ФРОНТЕКС, както да има обща гранична служба и брегова охрана.

Според него обаче, дори да се реши кризата в Сирия, миграционният натиск към Европа няма да спре, защото Старият континент има „проблема на доброто място за живеене“, което винаги ще привлича хора, които се стремят към по-добър и сигурен живот. Трябва да се мисли за обща миграционна политика сега. Европа ще продължава да бъде привлекателно място за живот и в бъдеще, каза още той.

В Европейския парламент предупредихме, че е огромна грешка политиките за бежанците да се съсредоточат само в Средиземно море, каза от своя страна Илияна Йотова. Тя посочи, че е тревожен фактът, че в България темата за бежанската криза не се обсъжда достатъчно и че голяма част от българите няма мнение по въпроса, коментирайки данни от скорошно проучване на Евробарометър.

Йотова също така обърна внимание на липсата на действия от страна на ЕС относно контрола по външните граници, "абсолютната неподготвеност" на страни членки и драстичните мерки на някои, като тук визира Унгария. Същевременно квотното разпределение на бежанци създава повече въпросителни, отколкото отговори. В момента ЕП ще работи по постоянен механизъм за преразпределение на бежанците, обяви Илияна Йотова.

Евробарометър: Българите са "за" европейско решение за бежанската криза и задължителните квоти

По-голямата част от българите подкрепят европейското решение за решаване на бежанския въпрос и са съгласни със задължителните квоти. Съ...

"Дъблинското споразумение е мъртво", коментира също евродепутатът. "България трябваше да бъде сложена в една група със страни като Италия и Гърция, така че да не получава бежанци от това преразпределение", заяви Илияна Йотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа