Министърът на земеделието: Трябва да се гарантира достатъчно подкрепа за сектора в този труден момент

2372
Министърът на земеделието: Трябва да се гарантира достатъчно подкрепа за сектора в този труден момент
Снимка: БГНЕС

„Трябва да се гарантира достатъчно подкрепа за сектора в този труден момент. Предлагаме да се повишат индивидуалните и национални тавани по de minimis и да се продължи извънредната подкрепа“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел. Министър Иванов заяви подкрепа за Предложението на ЕК за делегиран регламент, целта на който е да предостави извънредна подкрепа за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор в условията на криза.

„Считаме обаче, че заложените първоначални критерии за допустимост биха затруднили ефективното прилагане на регламента в България. Това би ограничило кръга на земеделските производители, които могат да се възползват от подпомагане, и има опасност част от най-уязвимите стопанства да останат без подкрепа“, каза още той. Аграрният министър обясни, че България подкрепя мерки, предложени от ЕК, като завишаване на авансовите плащания и дерогациите, свързани с условията за прилагането на зелените директни плащания за година на заявяване - 2022 г.

Земеделският министър за стотици хиляди тонове недекларирано зърно: Проверката продължава

За опасения за нелояни практики между производители и търговци на храни, които ощетяват бюджета, заговори земеделският министър Иван Ив...

Министър Иванов обясни, че България приветства също така включването на секторите земеделие, рибарство и аквакултури във Временната рамка за държавни помощи, с мерки за осигуряване на ликвидност, подобни на тези във временната Ковид рамка. По думите му опитът на България показва, че този инструмент е подходящ за осигуряване на навременна и таргетирана подкрепа на сектори, при които смущенията са най-изразени. Той обясни обаче, че предложеният в проекта максимален таван от 20 000 евро на предприятие е значително по-нисък от заложения във Временната Ковид рамка. „Този таван е твърде нисък и няма да позволи на държавите членки да подкрепят в достатъчна степен засегнатите сектори. Предлагаме по тази мярка изобщо да няма таван, или ако има такъв, той да бъде значително завишен. По този начин секторът ще може да бъде подпомогнат адекватно на създалата се ситуация“, каза още той.

Министърът на земеделието коментира, че към настоящия момент България е достигнала националния си таван по отношение на помощта de minimis в селскостопанския сектор, поради което тази възможност на подпомагане не може да бъде ефективно използвана. „В същото време считаме, че това е ефикасен инструмент, който предоставя възможност на държавите членки бързо да се справят с краткосрочните отрицателни последици, произтичащи от неочаквани събития. В тази връзка предлагаме да се повишат индивидуалните и национални тавани“, каза още той.

Министър Иван Иванов се изказа и в подкрепа на прилагането на нова извънредна мярка или продължаване на прилагането на извънредната подкрепа за земеделските производители и малки и средни предприятия със средства от ПРСР.

По време на заседанието беше обсъдено и състоянието на сектор „Рибарство“. От страна на България беше заявена позицията, че настоящата безпрецедентна ситуация, свързана с продължаващия ръст на производствените разходи, в съчетание със силно изразените негативни ефекти от войната в Украйна изправя черноморския регион и в частност - българското рибарство, включително секторите на аквакултура и преработка, пред все по-сериозни предизвикателства. В българската позиция се посочва, че трябва да се търсят спешни и адекватни решения с инструменти за покрепа от стария и новия фонд за морско дело и рибарство, които следва да компенсират и смекчат негативното въздействие на посочените процеси.

Държавата засега не може да осигури купуване на зърно

Дружеството „Сортови семена - Елит" ЕАД е отказало да извърши сделката за интервенция на държавата на пазара за зърно. Това съобщ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа