Мозайки, изобразяващи Путин и Сталин, в руска църква (ВИДЕО)

8732
Мозайки, изобразяващи Путин и Сталин, в руска църква (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Русия ще  завърши за 9 май строежа на гигантски православен храм с мозайки, изобразяващи Владимир Путин и Йосиф Сталин, предават руските медии.

Очаква се храмът да е готов за 75-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война. Храмът е разположен на територията на военния парк „Патриот“ близо до Москва и ще носи името Главен храм на Въоръжените сили на Руската федерация.

Мозайките във вътрешността на храма изобразяват руски лидери, сред които президента на Русия Владимир Путин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, външния министър Сергей Лавров и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Не е пропуснато на челно място да бъде и Йосиф Сталин.

На друга мозайка в храма има изображение с надпис „Крим е наш“ - често употребявана фраза след анексията на Крим от Русия през 2014 година.

Височината на храма е близо сто метра, като той ще бъде увенчан с шест позлатени купола. Църквата ще бъде третият най-голям православен храм в Русия, заяви пред АFP говорител на руското министерство на отбраната. 

Камбанарията на храма ще е с височина от 75 метра в чест на 75-ата годишнина от победата във Втората световна война. Освен победата на СССР над Нацистка Германия, в храма са прославени и други победи на руското оръжие, уточниха от министерството на отбраната.

Путин: Русия и САЩ трябва да си помогнат

Руският президент Владимир Путин смята, че глобалната пандемия на коронавирус е възможност за неговата страна да работи съвместно със С...

Историкът Сергей Брюн разкритикува проекта на църквата в статия за руското издание „Ведомости“, като заяви, че той е „пародия на руската история“ и подчерта, че е парадоксално в църквата да има изображение на Сталин, който е отговорен за преследването на духовенството по време на управлението му. Руската православна църква заяви обаче, че Сталин е управлявал страната по време на победата й над Третия райх.

Художественият съвет по строителството на катедралния храм ще вземе решение дали в него да има мозайка с изображение на руския президент Владимир Путин, като вземе предвид мнението на държавния глава, заяви днес пред ТАСС председателят на Синодалния отдел за сътрудничество с Въоръжените сили и органите на реда към Московската патриаршия епископ Клински Стефан (Привалов).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред ТАСС вчера, че Путин знае за мозайката с неговия образ, но смята, че е още рано на работата му да бъде давана подобна оценка.

Вижте още:

Ветераните с молба към Путин да отложи парада за 9 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

"Всеки оцелява както може": Кулеба за призива на САЩ да не удрят руски енергийни обекти (ВИДЕО)

Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа