На тайно проведена международна конференция в Киев: "Русия трябва да бъде победена"

43049
На тайно проведена международна конференция в Киев: "Русия трябва да бъде победена"
Снимка: Getty Images

Почти 200 дни след началото на пълномащабната война на Русия в Украйна водещи световни дипломати, политици, икономисти и политолози се събраха в Киев на дискретно и строго охранявано събитие.

В конферентната зала в мазето на хотел в центъра на Киев украинското ръководство и високопоставени служители от САЩ, Великобритания, Латвия, Полша и Германия прекараха два дни в обсъждане на това какво предстои за Украйна, Русия и целия европейски континент на фона на продължаващата агресия на Кремъл.

Forbes: Руската армия е загубила в последните дни техника за близо 700 милиона долара

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на контранастъплението си в района на Харков са унищожили руска военна техника за 673 милион...

По време на 17-ата годишна конференция "Ялтенска европейска стратегия" (YES), която се проведе на 9-10 септември, украинското ръководство даде да се разбере, че Киев няма да се съгласи на никакви териториални отстъпки и постигането на мир може да бъде възможно само чрез украинска победа на бойното поле. Това предава Kyiv Independent, разкривайки детайли от тайно проведеното събитие.

Бързата контраофанзива на Украйна в Харковска област, която се водеше по същото време, когато се провеждаше конференцията, направи посланието на международната общност още по-силно.

Първоначално провеждана в Ялта на п-в Крим, окупиран от Русия през 2014 г., конференцията, организирана от олигарха Виктор Пинчук, е най-престижната политическа среща в Украйна от 2004 г. насам.

В събитието, подготвяно в тайна поради потенциални руски атаки срещу столицата, участваха редица високопоставени лектори - от бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт до историка Тимоти Снайдър, бившия полски президент Александър Квашневски и бившия върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа Уесли Кларк. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд се включиха в конференцията онлайн.

"Преговорите сега са само за пълното възстановяване на териториалната цялост в рамките на международно признатите граници на Украйна от 1991 г.", заяви министърът на отбраната Олексий Резников. В ранните етапи на тоталната война Резников, като част от украинската делегация, пътува три пъти до Беларус и веднъж до Турция, за да преговаря с Русия. Оттогава посланието на Киев към Москва се е променило.

Руското военно командване е спряло да праща нови части в Украйна. Войските на ДНР се отдръпнаха от Херсон

Контраофанзивата на Украйна в южната част на страната продължава да оказва значително въздействие върху морала и военния капацитет на Р...

"(Тогава) казахме на руснаците, че за да продължим преговорите, трябва да се оттеглят до демаркационната линия отпреди 24 февруари. Тогава това все още беше възможно", каза Резников. "Сега те са преминали точката, от която няма връщане назад", добави той.

Спечелване на войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пръв излезе на сцената на 9 септември. Придружен от полския министър-председател Матеуш Моравецки и латвийския президент Егилс Левитс, той заяви, че има "три основни условия за постигане на мир - оръжия, боеприпаси, финанси". Добави още, че "подкрепата за Украйна във войната трябва да бъде запазена".

Моравецки повтори изявлението на Зеленски, като заяви, че е в интерес на Европа да подкрепи Украйна и да помогне на Киев да спечели войната. "Украйна се бори за вашата и нашата свобода", каза полският премиер. "Това трябва да бъде разбрано и от нашите италиански приятели, и от германските партньори, и от французите, и от останалите. Те са на малко по-различно мнение от нас".

Моравецки заяви, че не бива да има забавяне на доставките на оръжие за Украйна. Победата на Владимир Путин, по думите му, ще означава "нова война в скоро време".

На друг панел от конференцията украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че най-съществената надпревара сега е логистиката, като посочи, че Украйна успешно провежда контраофанзива в Харковска област благодарение на навременните доставки на западни оръжия. "Украйна ще спре само ако доставките от партньорите се забавят или спрат", каза Кулеба. "Ключовото тук е графикът на доставките на оръжия".

Войната в Украйна постави пред Африка сложна дилема

Докато войната на руския президент Владимир Путин в Украйна навлиза в седмия си месец, много африкански страни все още не са показали с...

Германският министър на външните работи Аналена Баербок, която излезе на сцената заедно с Кулеба, заяви, че Европа трябва да бъде единна в подкрепата си за Украйна. "Ние можем да спечелим тази война", каза тя. По-късно министърът обеща на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана и оборудване за разминиране.

ОЩЕ: Военният министър на Германия отхвърли украинските призиви за доставка на танкове

Подобно схващане сподели и съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан, който се включи в конференцията чрез Zoom. "Основният интерес на САЩ в тази война е да помогнат за възстановяването на териториалната цялост на Украйна, било то чрез преговори или на бойното поле", заяви той. Добави, че Украйна има право да определя задачите си по отношение на окупираните от Русия територии, включително и тези, окупирани през 2014 г.

Европейска сигурност

Гостуващите официални лица се съгласиха, че макар Европа да демонстрира единство, Русия ще продължи да се опитва да сее недоволство в целия континент, за да намали подкрепата за Украйна. Според присъстващите един от начините, по които Москва ще направи това, е да използва газа като оръжие - нещо, което тя вече направи с внезапното спиране на газопровода "Северен поток 1" в началото на септември. Всички признаха, че Европа не може да позволи това да се случи.

"Определено сме били на грешен път, иначе нямаше да плащаме толкова висока цена за зависимостта си от газ", каза Баербок. "Никога не е имало евтин газ, цената за този "евтин газ" беше ситуацията в Украйна".

Бербок допълни, че в дългосрочен план Германия трябва да стане "зелена". В краткосрочен - Берлин планира да замени руския газ - който през 2021 г. съставляваше почти 50% от доставките на синьо гориво за страната - като използва въглища и инвестира в проекти в Магреб (б.а. - района в Северозападна Африка). Аналена Бербок заяви, че Германия настоява за свързване на Северозападна Африка с европейската енергийна мрежа чрез изграждане на мрежа през Испания и Франция.

Според латвийския президент Егилс Левитс енергийният въпрос е част от сигурността на Европа и трябва да бъде разгледан по съответния начин.

Левитс заяви, че докато Европейската комисия трябва да помогне на тези, които страдат най-много от високите цени на енергията, европейците трябва да са готови да поемат удара, за да запазят демокрацията в Украйна и в Европа като цяло.

Зеленски: Отвоювахме 6000 квадратни километра територия (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски каза в понеделник, че украинските сили са отвоювали от Русия 6000 квадратни километра територи...

 

Баербок допълва, че в дългосрочен план Германия трябва да стане "зелена".
В краткосрочен план Германия планира да замени руския газ, който през 2021 г. съставляваше почти 50% от доставките на газ за страната, или над 56 млрд. куб. м, като използва въглища и инвестира в проекти в Магреб.
Баербок заяви, че Германия настоява за свързване на Северозападна Африка с европейската енергийна мрежа чрез изграждане на мрежа през Испания и Франция, като добави, че по-рано "Франция не е била готова за това".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа