Надеждите за победа на Украйна изчезват: Западни медии с песимистични прогнози

52040
Надеждите за победа на Украйна изчезват: Западни медии с песимистични прогнози
Снимка: принтскрийн/YouTube/Телеканал 1+1

В последните дни от 2023-та и първите няколко от тази година редица западни медии излязоха с материали, в които бият тревога, че надеждите за победа на Украйна във войната все повече избледняват заради секващата от Запада военна помощ.

Русия произвежда вече много повече оръжия отколкото преди войната

"Подновяването на руските удари е мрачен предвестник за Украйна през 2024 г.", пише британското издание The Guardian. Мащабните ракетни атаки на Русия, които започнаха на 29 декември и оттогава не спират, дават „мрачна прогноза за това, което предстои за Украйна“.

"Москва демонстрира възходяща решителност" и цели "пълна капитулация на Киев", тъй като има капацитет да води дълга и брутална война. Противно на по-ранните прогнози, че Русия ще изчерпи бойните си способности, тя успя да прехвърли икономиката си на военна основа и започна да "произвежда много повече, отколкото преди войната". Според изданието, за Украйна предстоят тежки бомбардировки през цялата зима, както руският диктатор Владимир Путин се зарече, тъй като "Москва е натрупала ракетни резерви за интензивни удари".

Още: Ахилесовата пета на Русия: Войната може да получи неочакван сценарий

Русия е увеличила производството си на ракети с далечен обсег и на артилерийски боеприпаси, което е подкрепено от доставките, идващи от Северна Корея, изпратила над 1 милион патрона на Русия от август 2023 г. насам. „Русия има артилерийско предимство 3 към 1 на фронтовата линия, ако не и повече“, е цитиран да казва военният анализатор Майкъл Кофман в негов скорошен подкаст за платформата War on the Rocks.

Ходът на войната няма да се реши на бойното поле

Не остава по-назад и американският телевизионен канал CNBC, който, позовавайки се на военни експерти, също дава негативна прогноза за развоя на събитията на фронта за украинските сили през 2024 г. Перспективата за пробив на украинците е малко вероятна и "надеждите за победа изчезват", обобщава медията.

Още: Край с даването на оръжие от САЩ за Украйна: Без Конгреса повече не може

Според изданието, ходът на войната ще се реши не на бойното поле, а в САЩ, най-големият военен съюзник на Украйна, който вероятно ще прекрати военната си помощ за украинската армия. През 2023 г. бе постигнато много малко както от руснаците, така и от украинците, се казва в материала. "Сега сме в ситуация, в която няма явен победител" и това ще доведе до задънена улица и може би до замразен конфликт в бъдеще, смята пенсионираният генерал-лейтенант Стивън Туити, бивш заместник-командващ на Европейското командване на САЩ.

Още: Военен експерт: Вместо САЩ Украйна май ще се сдобие с нов спонсор

Кремъл се чувства ободрен

Украинците разчитат на западната военна помощ, додава и Foreign Affairs. "Несигурността по отношение на дългосрочната помощ за Украйна не само рискува да даде предимство на Русия на бойното поле, но и ще насърчи още повече Москва", се отбелязва в статията. Ако не бъдат поети ясни ангажименти в началото на 2024 г. от Запада, решимостта на Кремъл само ще укрепне.

Още: Кулеба: Украйна няма план Б

Путин се наслаждава на събитията във Вашингтон

Авторитетното американско издание CNN също дава неблагоприятна прогноза за края на войната - "надеждите на Украйна за победа избледняват" поради намаляващата подкрепа на Запада, както и заради "неумолимата военна машина на Путин".

Под натиска на международните санкции Русия "е превърнала икономиката си във военна машина". "Руският начин на водене на война, поемайки ужасяващи загуби на хора и техника, но хвърляйки все нови и нови в боя, притъпи тактическото и технологично превъзходство на украинската армия", се отбелязва още.

Тук също се акцентира на мрачната решителност на Москва да постигне целите си на всяка цена независимо от всичко. 

Още: 24 часа, 7 дни в седмицата: Западните оръжейни заводи врят и кипят, но пак не е достатъчно

Путин "се наслаждава" на царящата във Вашингтон атмосфера на разпри относно поисканата за Украйна помощ от 61 милиарда долара. На своята годишна пресконференция Путин "се присмя : "Украйна не произвежда почти нищо днес, всичко идва от Запада, но безплатните стоки ще свършат някой ден и изглежда това вече е така", пише изданието.

Колкото до украинския президент Зеленски то припомня неговата прогноза в навечерието на миналата Нова година, когато той заяви "2023 ще бъде годината на нашата победа!", но днес е малко вероятно той да направи същата оптимистична прогноза за 2024 година.

Изданието посочва, че Русия има слабости - демографската криза, изострена от емиграцията и загубите на бойното поле, недостигът на работна ръка, инфлацията, но това са все по-дългосрочни уязвимости. 

"Дългосрочната прогноза за руската икономика е мрачна – и това може би ще е най-фундаменталното наследство на Путин. 

Но както веднъж каза икономистът Джон Мейнард Кейнс, "В дългосрочен план всички сме мъртви". Докато в краткосрочен Путин изглежда неприкосновен и преизбирането му през март е само формалност (Кремъл вече го призна.) За разлика от САЩ, където една трескава година на предизборна кампания може да завърши с втория мандат на Доналд Тръмп - това ще е кошмарът на Киев и мечтата на Москва."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа