Непотвърдено: Европейският съвет няма да одобри "Европа на различни скорости"

1544
Непотвърдено: Европейският съвет няма да одобри "Европа на различни скорости"
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на Европейския съюз ще дисктутират в петък (10 март) как да направят Европейския съюз "сигурен, проспериращ, социален и по-силен", но ще се въздържат от изрично споменаване в официалното си изявление на сценария "Европа на различни скорости". Това твърди "Европейски наблюдател", като се позовава на свои източници, видели чернова на бъдещето изявление. Изявлението ще стане факт и като част от подготовката за отбелязване на 60 години от Договора от Рим, с който се поставя фактическото начало на Европейския съюз във вида, в който го познаваме днес.

Припомняме, че сценарият "тези, които искат да правят повече, правят повече", известен като "Европа на различни скорости", е част от т.нар. бяла книга на Европейската комисия за бъдещето на Европейския съюз. Съгласно този сценарий в ЕС ще се оформят групи и кръгове от по-малко държави. Тези, които искат повече интеграция една с друга и на база досегашното развитие на ЕС, ще са "център", а другите - "периферия".

Санкциите по оста ЕС - Русия: различни видове и за различни неща

Въпросът със санкциите, които Европейският съюз наложи на Русия, отново стана актуален в България – заради предизобрната борба. К...

Само преди три дни във Версай имаше среща между френския президент Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Испания и Италия Мариано Рахой и Паоло Джентилони. След нейния край Оланд и Меркел се изказаха ласкаво за този сценарий, като Оланд заяви, че е „много важно да можем едновременно да проявяваме солидарност в състава на 27-те, но също така и да показваме способност да вървим напред в различен ритъм в рамките на 27-те страни от ЕС”, а Ангела Меркел подчерта, че „трябва да имаме куража да вървим напред, ако някои държави не искат да участват“.

Българската позиция

Официално служебното правителство взе решение, че президентът Румен Радев, който ще представлява на започващия днес (9 март) и продължаващия утре (10 март) Европейски съвет ще застъпи позицията „не“ относно „Европа на различни скорости“. Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на Съюза, каза вицепремиерът по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева.

Освен бъдещето на ЕС, на предстоящия Европейски съвет най-важните теми са относно създаването на Европейска прокуратура, с която да координират централно разследванията срещу злоупотреби с пари от бюджета на ЕС, както и напредъка на Западните Балкани по пътя им към ЕС.

ЕС ще има единен център за военно планиране и управление

Европейският съюз взе политическото решени за създаването на Център за военно планиране и управление. Това съобщи германският министър ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа