Неприятности за Тереза Мей - министърът по въпросите на Brexit хвърли оставка

4412
Неприятности за Тереза Мей - министърът по въпросите на Brexit хвърли оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът по въпросите на Brexit на Великобритания Дейвид Дейвис подаде оставка. Причината - непреодолими различия с британския премиер Тереза Мей относно плановете за завършване на процеса на излизане на Обединеното кралство от ЕС, съобщава The Independent, цитиран от Агенция "Фокус".

В мотивите за оставката си Дейвис изрично подчертава, че е изразявал често несъгласие с действията на Мей - както от въпроса с границата между Ирландия и Северна Ирландия (Дейвис не искаше запазване на митнически режим все едно Великобритания още е в ЕС) до плана за провеждане на преговорите с Брюксел. Бившият вече британски министър изрично подчертава, че е дълг на торите да доведат до край "излизането на Великобритания от митническия съюз и общия пазар на ЕС". За Дейвис подходът на Мей поставя Лондон в слаба позиция.

Тереза Мей не пожела да влиза в подробности за бъдещето на Brexit

Британският премиер Тереза Мей отказа да отхвърли варианта за оставане на Великобритания в единния пазар на Европейския съюз и уреждане...

Оставката на Дейвис нанася значителен удар на стабилността на кабинета на Тереза Мей, след като почти веднага освен Дейвис си тръгнаха Стив Бейкър и Сюела Брейвърмен - двама ключови служители в министерството по въпросите на Brexit.

Напускането на Дейвис, Бейкър и Брейвърмен, който беше служител в министерството за Брекзит, може да предизвика и други висшестоящи фигури да напуснат.

Мей се надяваше да спечели привържениците на Brexit на своя страна чрез предложенията, които бях приети от кабинета ѝ в петък (6 юли), включително и Дейвид Дейвис – но от тогава консервативните депутати, които искат Brexit, призоваха за промяна на лидерството в партията и държавата.

Новината идва в навечерието на сериозно изпитание за Мей, тъй като тя се изправя пред Камарата на общините днес (9 юли), за да обясни предложенията си, последвано от среща с консервативните си депутати. Именно на тази среща се очаква британският премиер да предложи "бяла книга" с правила, която де факто да остави Великобритания в общия пазар на ЕС що се отнася до търговията, но с изрично налагани британски мита, макар и без да има сериозни отклонения от европейските стандарти.

Най-големият донор за кампанията за напускане на Brexit е разследван за връзки с Русия

Най-големият донор на кампанията за напускане на Великобритания от ЕС се разследва от британските криминални служби за предполагаеми вр...

Оставката на Дейвис моментално предизвика реакция от страна на лидера на лейбъристите Джереми Корбин. Той обяви, че Мей е неспособна да ръководи процеса по изпълнение на Brexit. Според Корбин Мей единствено гледа да удържи властта, а не да гледа интереса на Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа