Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: ЕС започва преговори с Украйна на 25 юни, следва Молдова

21 юни 2024, 13:42 часа • 4428 прочитания

Страните от ЕС официално одобриха започването на преговори за членство с Украйна и Молдова през следващата седмица.

Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Агенцията определя събитието като знаково за двете страни в началото на дългия им път към присъединяване към блока.

Както писа Financial Times в началото на месеца, целта е това да стане, преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС. Ускоряването на процеса е главно заради опасенията, че Унгария може да блокира присъединяването на Украйна. Будапеща открито обяви, че не възнамерява да провежда нови кръгове от преговори с Киев през шестте месеца на председателството.

Още: ЕК иска старт на преговорите за Украйна в ЕС, преди Унгария да поеме председателството

Министрите на ЕС ще започнат преговори първо с Украйна, а след това и с Молдова в Люксембург на 25 юни, се посочва още в съобщението.

Припомняме, че в началото на юни Европейската комисия съобщи на държавите членки, че двете страни са изпълнили всички критерии, необходими за започване на преговорите. Комисията препоръча на Съвета на ЕС да започне преговорите за присъединяването на Украйна и Молдова към Европейския съюз.

Още: Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Започването на преговорите ще постави двете бивши съветски републики само в началото на това, което вероятно ще бъде дългогодишен процес на реформи, преди те да станат членове.

През декември 2023 г. лидерите на ЕС предприеха ключовата стъпка, като се съгласиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес