Огромните руски загуби в Украйна: NYT с нова оценка за убитите и ранените

5978
Огромните руски загуби в Украйна: NYT с нова оценка за убитите и ранените
Снимка: Getty Images

Загубите на Русия в подпалената от диктатора Владимир Путин война в Украйна - и що се отнася до войници, и до техника - са от невиждани скоро мащаби. Стана ясно и поредната оценка за убитите и ранените руски военни, изготвена от американското издание The New York Times.

Около 300 000 убити и ранени

"Русия крие военните си жертви, ние събрахме всички улики" - така е озаглавен материалът на престижната медия. В него се твърди, че Пентагонът изчислява броя на загиналите на около 60 000 души, а ранените са три или четири пъти повече - общо стават около 300 000 убити и пострадали. Това е заявил американски служител, говорещ при условие за анонимност.

Още: Русия си е внесла масово пушечно месо от Непал, в Авдеевка се лее кръв (ВИДЕО)

Данните на Генералния щаб на Украйна

Междувременно Генералният щаб на украинската армия изчислява, че от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Русия е загубила 400 300 военнослужещи - към 16 февруари 2024 г.

Това число включва 1210 жертви, които руските сили са понесли през изминалото денонощие: Публична тайна: Украйна се изтегля от Авдеевка. А след това? (ВИДЕО).

Според доклада Русия е загубила също 6465 танка, 12 129 бронирани бойни машини, 12 716 автомобила и цистерни с гориво, 9641 артилерийски системи, 984 ракетни системи за залпов огън, 671 системи за противовъздушна отбрана, 332 самолета, 325 хеликоптера, 7408 безпилотни летателни апарата и 25 плавателни съда.

Още: Русия е загубила толкова танкове в Украйна, колкото е имала преди войната

Над половината тежко ранени са с ампутирани крайници?

Високопоставен руски служител, цитиран от NYT, смята, че повече от половината от тежко ранените руски войници са с ампутирани крайници.

Изданието е интервюирало петима ранени руски войници и роднините на други, за да научи повече за това какво се случва с огромния брой пострадали, връщащи се у дома. Един от тях има микропроцесор, който движи пръстите на ръката, която е с поставена протеза. Той може да държи чаша, но не и да я вдига. Според него ръката е "повече козметична, отколкото работеща".

Друг войник е загубил част от мозъка си и разчита на грижите на съпругата си. "Чувствам се така, сякаш сглобявам любимия си човек като пъзел", казва тя.

Снимка: Getty Images

Руснак, който е посетил зет си в московска болница, е заявил пред NYT, че шестимата войници в отделението все още носели униформи от бойното поле, затова им донесъл нови дрехи, сапун, четки за зъби и топла храна.

Някои хвалят наличните медицински грижи, докато други описват претоварена система, в която има недостиг на всичко от лекарства до памперси за възрастни.

Още: Главнокомандващият руската армия генерал Герасимов още го няма. Къде е?

Ранените бързо се връщат на фронта

Ранените често са принудени да се върнат бързо на фронта. Войник, който е получил рани от шрапнели, разказва, че са му казали да се върне шест дни след изписването му от болница. "Беше като на конвейер", казва той за претъпканото си отделение.

Ранените не остават напълно скрити. Диктаторът Владимир Путин вече е правил няколко посещения в болници, за да раздава медали. Държавните медии често представят ранените ветерани като герои.

Антон Филимонов, който е загубил крака си, настъпвайки мина, се е превърнал в един от символите в Русия на човек с ампутиран крак, който преодолява несгодите. Той заявява публично, че руснаците "не са готови" да гледат хора с ампутирани крайници.

Още: Загубите на Русия в танкове и БТР-и в Украйна: Хиляди, според британското разузнаване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа