Още 24 депортирани от Русия украински деца се завърнаха у дома (СНИМКИ)

1864
Още 24 депортирани от Русия украински деца се завърнаха у дома (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

24 украински деца от Херсонска област, които са били незаконно депортирани от Русия, се завърнаха у дома на 10 април, съобщи губернаторът Олександър Прокудин.

Спасителната мисия е организирана от неправителствената организация "Спасете Украйна", която "положи неимоверни усилия, за да могат малките жители на областта най-накрая да видят и прегърнат своите роднини", пише Прокудин в "Телеграм".

След разпити от ФСБ: Украйна успя да си върне още 31 откраднати от Русия деца (ВИДЕО)

Украйна успя да си върне още 31 деца, незаконно отведени от Русия от началото на войната. Това заяви изпълнителният директор на благотв...

Според доброволците от НПО руските сили са разпитвали децата "в продължение на 13 часа", а по-късно са ги принудили да участват в пропаганден репортаж.

Град Херсон и други населени места в региона на западния бряг на река Днепър бяха освободени от украинските сили през ноември 2022 г. след 8-месечна руска окупация.

Според украинската национална база данни над 19 000 деца са били отвлечени от Русия, може реалното число да е много по-високо. Досега Украйна е успяла да върне над 350 украински деца, депортирани от Русия, като процесът продължава.

На 17 март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския диктатор Владимир Путин и на руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова заради незаконното депортиране на украински деца.

Българка ще следи за правата на депортираните в Русия украински деца, реши ООН

Сред дългата поредица от резолюции, приети в последния ден на основната годишна сесия на ООН, Съветът по правата на човека на организац...

В предишни интервюта децата описват, че са били използвани като политически реквизит по време на митинги и говорят за трудните условия в местата, където са били държани.

Организацията "Спасете Украйна" помага на хора, бягащи от военни зони, от 2014 г. насам. През изминалата година тя стартира програма за връщане на отведени деца обратно в Украйна. През изминалата година неправителствената организация заяви, че е спасила 95 деца.

Междувременно украинското правителство обяви, че създава международна коалиция за връщането на украинските сираци, насилствено преместени от Русия. Това заяви вицепремиерът Ирина Верешчук пред парламентарния телевизионен канал "Рада".

Коалицията ще има за цел и "да накаже виновните за престъпленията срещу украинските деца". Сред международните лидери, които вече са изразили подкрепата си за подобна коалиция, са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полският министър-председател Матеуш Моравецки, каза украинският служител.

Според Верешчук коалицията ще има нужда и от посредник. "Това може да бъде всеки - Международният комитет на Червения кръст, Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Международният фонд на ООН за спешни случаи за деца (УНИЦЕФ) и др."

ООН отново поиска Русия да спре принудителното депортиране на деца

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да предостави достъп и информация за украински деца и други цивилни, които са били ...

По думите на вицепремиера - 4396 украински сираци се намират в окупираните територии или са били насилствено отведени в Русия.

ОЩЕ: Татко, не тръгвай: Войната през погледа на украинските деца (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Байдън съсипа живота ми: Американката, която го обвини в сексуално насилие, потърси спасение в Русия

Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

9 с 1 изстрел: Оръжие-кошмар за руски танкове и БТР (ВИДЕО)

Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

Путин посочи кой трябва да е новият руски премиер

Няма почивка за Русия: Нов успешен удар срещу руска петролна рафинерия (ВИДЕО)

Буря наводни центъра на Солун (ВИДЕА)

Четири държави удрят Русия с още санкции

Дейвид Камерън: Няма да спрем продажбите на оръжие на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com