Още снаряди за Украйна: ЕС с важна стъпка, САЩ се готвят да дадат страшни боеприпаси

4025
Още снаряди за Украйна: ЕС с важна стъпка, САЩ се готвят да дадат страшни боеприпаси
Снимка: Getty Images

Преговарящите от Европейския съюз са постигнали споразумение, насочено към увеличаване на дългосрочните доставки на боеприпаси и ракети за Украйна, съобщи рано тази сутрин испанското председателство на ЕС.

Представители на страните членки и на Европейския парламент са договорили план, който да осигури на европейската отбранителна индустрия финансови стимули за бързо увеличаване на производствения капацитет.

Инициативата, предложена от Европейската комисия през май, ще бъде финансирана с 500 млн. евро от общия бюджет на ЕС, припомня БТА. 

Въпреки пречките: ЕС одобри 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна

Европейският съвет прие в четвъртък мярка на стойност 1 милиард евро по линия на Европейския механизъм за мир в подкрепа на украинските...

"Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на ЕС за подкрепа на Украйна", каза министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес.

Планът освен това ще засили отбранителната технология и индустриалната база на ЕС, като осигури дългосрочната сигурност и отбраната на гражданите на ЕС, допълни тя.

Увеличаването на производството е насочено към предотвратяване на бъдещ недостиг за въоръжените сили на Украйна, както и за гарантиране, че страните от ЕС ще останат способни да се отбраняват и ще могат да поддържат достатъчни запаси.

Договореността все още трябва да бъде потвърдена от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Източници от ЕС смятат, че решението може да бъде прието официално навреме, за да влезе в сила преди края на юли.

ОЩЕ: ЕК дава половин милиард за производство на боеприпаси, Радев пак ли няма да иска?

Още снаряди за Украйна: ЕС с важна стъпка, САЩ се готвят да дадат страшни боеприпаси

Преговарящите от Европейския съюз са постигнали споразумение, насочено към увеличаване на дългосрочните доставки на боеприпаси и ракети...

Междувременно се засилва публикуването на материали, според които днес, 7 юли, САЩ официално ще дадат касетъчни боеприпаси на Украйна. Очаква се да бъде обявен нов американски пакет за военна помощ на стойност 800 млн. долара. Според източник на АП, Пентагонът ще предостави боеприпаси, които имат намален процент неизбухнали заряди, което означава, че и рискът от случайни цивилни жертви ще бъде по-нисък.

Касетъчните боеприпаси са оръжия, които избухват във въздуха и така освобождават по-малки експлозиви (мини-пеперуди), които се разпръскват на голяма площ и имат за цел да поразят множество цели наведнъж. 

Над 120 държави по света са се присъединили към международната конвенция, която забранява производството, съхранението и употребата на касетъчни боеприпаси. САЩ, Русия и Украйна обаче не са страни по конвенцията.

Украински представители нееднократно са искали подобни боеприпаси в подкрепа на кампанията си да пробият руските отбранителни линии. Руските сили вече са използвали касетъчни бомби на бойното поле и то с висок процент неизбухнали заряди, заявяват представители на САЩ. Според Международния комитет на Червения кръст някои касетъчни боеприпаси имат дял на неизбухналите заряди до 40 процента. Представители на САЩ заявиха, че при мунициите, които ще бъдат изпратени в Украйна, този дял е под 3 процента.

ОЩЕ: Тероризъм в Донецк - кой изстреля прочути съветски мини в жилищен квартал? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа