Оставки на ключови фигури в Малта заради убийството на Дафне Галиция

3352
Оставки на ключови фигури в Малта заради убийството на Дафне Галиция
Снимка: Getty Images

Един от най-могъщите хора в Малта – шефът на кабинета на премиера Кийт Скембри, подаде оставка. Оттеглянето му идва на фона на нарастващото политическо напрежение и новите разкрития около разследването на убийството на известната журналистка Дафне Каруана Галиция.

"Вчера вечерта шефът на кабинета ми ме информира, че от днес ще се откаже от поста си", обяви премиерът Джоузеф Мускат на кратка пресконференция. Полицията е нахлула в един от имотите на Скембри, а той е бил отведен за разпит, като част от разследването на смъртта на журналистката, предаде британският Guardian.

Друга влиятелна фигура – министърът на туризма Конрад Мици също подаде оставка след правителственото заседание.

Гневна тълпа опита саморазправа с министъра на правосъдието в Малта

Гневна тълпа от около 2000 души блокира кортежа на министъра на правосъдието на Малта, докато се опитваше да напусне работното си място...

Двамата бяха обвинявани в корупция от покойната журналистка, която разкри участието им в офшорни схеми и близки връзки с местни олигарси. Те отричаха да са извършвали незаконни действия.

Оставките им последваха съобщения в понеделник вечер, че бизнесменът Йорген Фенек, който беше арестуван миналата седмица във връзка с убийството, се готви да направи разкрития срещу тях.

Какво разказа пред Actualno.com за дълбоката корупция в Малта синът на Дафне Галиция - Матю, прочетете тук.

Опозицията призовава за оставката на Скембри, откакто Каруана Галиция разкри, че той и Мици са управлявали офшорни компании в Панама (разкрити покрай скандала с Панамските документи), но премиерът Мускат досега не смееше да се лиши от двама от най-приближените си.

На въпрос дали самият той не смята да подаде оставка, малтийският премиер отговори, че не смята да се кандидатира за нов мандат (в момента Мускат кара втория си мандат на високия пост). Големият обществен натиск го принуди да се превърне в гарант на справедливостта и безпристрастността на разследването на жестокото убийство.

Трима малтийци са заподозрени за убийството на Дафне Галиция

Най-малко трима малтийци са участвали в убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция. Това съобщава в. Sunday Times Malta, цитиран...

"Моята роля в момента е да се уверя, че ще преминем през това бурно време по най-добрия начин. След като тази глава бъде затворена с обвинение на лице или лица по този случай, ще обмисля (дали да остана премиер, б.р.).", обясни Мускат. "Определено бих подал оставката си, ако има някаква връзка между мен и убийството", увери той.

Натискът към Скембри и Мици се поднови след ареста на Фенек, който беше задържан като обект на интерес по разследването на убийството на Галиция, тъй като се смята, че бизнесменът има близки връзки с тях. Официалното обвинение срещу Фенек се очаква в близките дни.

Каруана Галиция беше убита от поставена бомба в колата ѝ, след като напусна дома си на 16 октомври 2017 г. Убийството ѝ шокира Европа и накара мнозина да се заинтересуват доколко е налице върховенство на закона в Малта. Трима мъже ще бъдат изправени пред съда за поставянето на бомбата, а полицията продължава разследването, за да стигне до поръчителя.

Таксиметровият шофьор Мелвин Теума, играл ролята на посредник в "мократа" поръчка, е поискал да бъде помилван в замяна на информация, която да помогне за разкриване на случая.

Мускат си навлече критики, че твърде дълго е закрилял Скембри, и самият той го призна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа