Полша: Няма да признаем договорки за мигрантите, постигнати зад гърба ни

2114
Полша: Няма да признаем договорки за мигрантите, постигнати зад гърба ни
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Полша няма да признаят никакви договорености по мигрантската криза на полско-беларуската граница, които бъдат постигнати без участието на Варшава. Това заяви президентът Анджей Дуда по време на визитата си в Черна гора.

Полша няма да признае никакви споразумения, които бъдат постигнати „през главите ни”, беше коментарът на Дуда по повод проведения между канцлера Ангела Меркел и президента на Беларус Александър Лукашенко разговор.

Чехия предложи помощ на Полша при опазване на границите й

Чешката република е готова да помогне на Полша в случай на необходимост за решаване на сложната ситуация на полско-беларуската граница,...

„Ако се говори за някакви договорености, които трябва да са задължителни за Полша и полските власти или които полските власти трябва да изпълняват по един или друг начин, то това ще бъдат споразумения, постигнати изключително от нас – във форматите, в които участваме пряко и в които Полша е представена на подходящо ниво”, каза полският държавен глава.

Няма да признаем и да спазваме никакви други договорености. Ние няма да правим нищо, което е съгласувано зад гърба ни. Ние сме суверенна държава, която има право да решава сама”, подчерта той.

В понеделник Лукашенко и Макрон проведоха 50-минутен телефонен разговор, по време на който обсъдиха пътя за разрешаване на мигрантската криза. Те коментираха също необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на мигрантите, които се намират на границата на Беларус с държави от ЕС, и се разбраха да продължат контактите по тази тема.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че за урегулирането на драматичната ситуация по границата между Полша и Беларус, „има смисъл да се разговаря и с тези в Минск, които могат да променят ситуацията. Дори да става въпрос за лидер, чиято легитимност Германия и останалите европейски държави не признават”. Такава беше неговата реакция на критиката за проведения между Меркел и Лукашенко телефонен разговор.

Великобритания потвърди изпращането на военен персонал на границата Полша-Беларус

Британското министерство на отбраната потвърди, че е изпратило група военни на границата между Полша и Беларус заради обострената мигра...

Той поясни, че Меркел се е обадила в Минск, „за да намери хуманитарно решение, например да осигури достъп до мигрантите на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR)”. По думите на говорителя, „UNHCR има готовност да се включи и ние виждаме, че първата помощ вече започна да постъпва”.

Освен това позицията на Берлин и на Брюксел по възникналата ситуация, включително по въпроса за санкциите срещу Минск, който носи отговорност за наплива на бежанци, съвпадат.

„Меркел съгласува този разговор с Европейската комисия и уведоми предварително важните партньори от региона”, каза правителственият говорител, подчертавайки, че канцлерът представя позициите на ЕС по този въпрос.

Това, обаче, предизвика негативна реакция от страна на Полша. Според говорителя на полското правителство Петър Мюлер, самият факт, че такъв разговор се е състоял, предизвиква изненада, тъй като той в определен смисъл легитимира Лукашенко, когото ЕС не признава за президент на Беларус. 

Около 100 мигранти пробиха граничната ограда и нахлуха в Полша от Беларус (ВИДЕО)

На ГКПП Брузги на полско-беларуската граница група мигранти са успели да пробият оградата и са нахлули на полска територия, съобщи Sput...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа