Полските здравни работници протестират за по-високи заплати

1750
Полските здравни работници протестират за по-високи заплати
Снимка: Getty Images/Guliver

Очаква се хиляди здравни работници да излязат по улиците на Варшава в събота следобед, искайки повече финансиране за сектора и по-високи заплати за лекари, медицински сестри, парамедици и административен персонал, съобщи Politico.

Това се случва в момент, когато полският здравен сектор е застрашен от четвърта вълна от коронавирусни инфекции. Броят на новите случаи, надхвърлящи 500 на ден, нараства с 40% на седмична база. Той може да достигне 10 000 случая на ден само за няколко седмици, главно сред многото поляци, които остават неваксинирани, предупреждават експерти.

Всяка нова пандемична криза, подобно на вълните преди нея, ще бъде преодоляна от претоварени и недостатъчно платени служители, казват здравните синдикати. Полша има най-малко лекари на глава от населението в целия ЕС след Кипър - само с 2,4 лекари на 1000 души, което е доста под средното за ЕС от 3,7, сочат данни на Световната банка за 2017 г. В страната също липсват медицински сестри.

Специалното искане на протестиращите е да се промени официалното изчисление, което определя минималното заплащане в цялата здравна система, както за медицински, така и за немедицински работни места. Те също търсят повече пари като цяло за здравеопазване; повече административни работни места за подпомагане на лекарите; повишаване на статута на медици до държавни служители; и защита на медиците срещу словесно и физическо насилие.

Синдикатите водеха преговори с правителството относно тези искания, но и двете страни в спора не отстъпиха и не се разбраха. След като профсъюзни лидери се срещнаха със здравния министър Адам Нидзелски в четвъртък, министерството отхвърли исканията им като "твърде общи за обсъждане" и поиска повече подробности.

Президентът на Полша се обяви против задължително ваксиниране срещу COVID-19

Президентът на Полша Анджей Дуда се обяви днес против задължителната ваксинация срещу коронавируса. Държавният глава участва в заседани...

Синдикатите отговориха, че тяхната позиция е ясна. "Ние сме свикнали да сътрудничим, разчитайки на доверие. (Подробни) искания са известни отдавна", написаха в Twitter синдикатите, показвайки списъка с исканията си. "Тук не става въпрос само за парите, а за здравето и безопасността на пациентите."

Правителството беше несигурно по въпроса за бюджета, твърдейки, че само искането за повишаване на заплатите ще струва 100 млрд. злоти (22 млрд. евро) – колкото е целия национален бюджет за здравеопазване. То предложи увеличение на финансирането на здравеопазването от сегашните 5,3% от БВП до 7% от БВП през 2027 г.

Правителството настоява, че действа за промени, но "във времето няколко години, а не в една или две години", заяви премиерът Матеуш Moвецки. Коментарът му идва само часове след като той пропусна планираната среща с профсъюзни лидери, което доведе до по-голямо възмущение от тяхна страна.

След съботния протест участниците ще издигнат така наречения "Бял град" от палатки, където ще се провеждат дебати, пресконференции, както и безплатна диагностика за хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа