„Право и справедливост“ разчита на бивш рокаджия да остане на власт

1477
 „Право и справедливост“ разчита на бивш рокаджия да остане на власт
Снимка: iStock/Guliver

Бивш рокаджия, който някога беше начело на група, наречена Breasts („Гърди“ – бел. ред.), се очерта като малко вероятната нова личност, държаща ключа към властта в Полша, след като правителството ще трябва да разчита на гласовете му след разрив в управляващата коалиция, съобщи АФП.

На 58-годишния Павел Кукиз бяха задавани неудобни въпроси на бурна сесия в парламента тази седмица, след като първоначално гласува с опозицията, преди да каже, че е направил грешка и е сменил страните, за да подкрепи правителството.

"Павел, как можа? На кое министерство си се продал?", крещяха към него опозиционни депутати.

Колеги знаменитости се наредиха да критикуват Кукиз, чиято подкрепа помогна за приемането на нов закон за медиите, който според опозицията има за цел да заглуши американски новинарски канал, критикуващ правителството.

„Срам ме е от всеки ден, когато идвах да ти помогна, копеле“, написа във Фейсбук Януш Панасевич, фронтмен на Lady Pank, една от най -популярните групи в Полша. Бившият мениджър на звукозаписна компания Куба Войеводзки, който също е работил с Kукиз, каза: „Срам ме е за моята наивност и глупаво сантиментално другарство, за пънк рока, за всичките тези години заедно“.

Кукиз започва да се занимава с музика в началото на 80 -те години на миналия век, като бързо се прочу със своите сатирични и неуважителни пънк текстове в последните години на комунистическото управление и раждането на демократичното управление в Полша. Албум от 1992 г. предизвиква противоречия с анти-църковна песен.

През 90 -те години той също започва актьорска кариера с поредица от филми и телевизионни сериали, включително роля в сапунената опера „Майки, съпруги и любовници“.

Полша прие спорен закон за собствеността на медиите

Полските депутати одобриха закон, който според критиците ще ограничи свободата на медиите и ще има отрицателно въздействие върху връзки...

Кукиз влезе в политиката през 2015 г., заемайки трето място на президентските избори същата година с 20 процента от гласовете.

Той имаше малко политики, но антиелитарно послание, което резонира сред млади и разочаровани избиратели. На парламентарните избори по-късно през 2015 г. неговото движение, наречено „Край на корупцията и кражбата“, спечели 42 места в долната камара на парламента с 460 места.

Оттогава неговата политическа звезда избледня и сега той има само четири места - все още достатъчно, за да оправи разликата след напускането на правителството тази седмица на партията Споразумение, младши коалиционен партньор на доминиращата дясна партия „Право и правосъдие“ (ПиС).

В разговор с полската информационна агенция ПАП в четвъртък той отрече да е получил обещания за награди за подкрепа на правителството, ръководено от ПиС. Той също така повтори призива си да бъде реформирана избирателната система, за да се въведат едномандатни избирателни райони. "Истерията, която беше насочена към мен, е резултат от тази политическа система, която поляризира поляците", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа