X
 
 

Председателят на британския парламент възмутен от решението на Джонсън

1987 2
photo of Председателят на британския парламент възмутен от решението на Джонсън
Снимка: iStock/Guliver
Председателят на парламента на Великобритания Джон Беркоу и бившият финансов министър Филип Хамънд са възмутени от решението на премиера Борис Джонсън да преустанови работата на парламента в навечерието на Brexit.

По-рано днес Джонсън обяви, че работата на парламента ще бъде преустановена до 14 октомври, което намалява съществено шансовете депутатите да попречат страната да напусне ЕС без споразумение.

Борис Джонсън иска от кралицата да прекрати работата на парламента

Британската кралица ще бъде помолена от правителството да прекрати работата на парламента само дни след като британските депутати се въ...

Brexit трябва да стане факт на 31 октомври. На 14 октомври кралицата трябва да произнесе тронно слово, в което да бъдат изложени приоритетите на правителството, предаде БГНЕС.

Джонсън обясни решението си за приключване на парламентарния сезон и да започне представянето и реализацията на новия вътрешнополитически дневен ред. Въпреки това голяма част от колегите му подозират в тази стъпка намерение да лиши парламента от правото на глас преди Brexit и да изведе страната от Евросъюза без споразумение. Самият Джонсън увери, че депутатите ще разполагат с достатъчно време да обсъдят ситуацията около Brexit и, ако бъде постигнато ново споразумение с ЕС, да го анализират и гласуват.

Според Беркоу, решението за преустановяване работата на парламента ще лиши депутатите от задължението им да определят курса на развитие на страната. Това е оскърбление за демократичния процес и правата на парламентаристите като народни избраници. „В началото на своето управление министър-председателят следва да подсигури, а не да разрушава демократичния си мандат и да демонстрира привързаност към парламентарната демокрация”, заяви Беркоу.

Неотдавна той декларира, че няма да допусне парламентът да бъде лишен от глас. Политически анализатори подозират, че много скоро ще изпълни своето обещание като използва процедурни хватки в парламента.

Борисов към Борис Джонсън: Правим всичко възможно за Brexit със сделка

Изключително доброто сътрудничество в сферата на сигурността беше основна тема на телефонния разговор между министър-председателя Бойко...

Много категорично е мнението и на бившия финансов министър Филип Хамънд, който определя решението на Джонсън като „грубо конституционно нарушение”, което е дълбоко недемократично.

Найджъл Фарадж допусна възможността решението на правителството да доведе до гласуване на вот на доверие, което повишава вероятността от провеждане на парламентарни избори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Люлката на демокрация празна , 1 Люлката на демокрация празна , преди 1 месец Профил на трол?
    бебето откраднато и продадено . Времето за основен ремонт . После само електронна асемблея , а швацбуда става музея .
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    На какъв наркотик си?
    : 0 !
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...