Примирието в Украйна - твърде крехко, за да издържи

16479
Примирието в Украйна - твърде крехко, за да издържи
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинските силоваци използват примирието, за да се прегрупират и да се подготвят за нови бойни действия, предаде кореспондентът на BBC в Донбас Пол Ууд, пише БГНЕС.

Репортерът е бил от двете страни на фронтовата линия. На предната линия от украинска страна се намират части на националистическите и доброволчески батальони. "Тяхното присъствие на толкова важен участък от фронта е знак за слабостта на правителството", се отбелязва в репортажа. Бойците се оплакали на британския кореспондент от остарялото оръжие и от собственото командване. "Липсват не войски, а акъл у тези, които командват", каза един от тях. В украинските доброволчески батальони смятат, че провалът на примирието е въпрос само на време и се подготвят за нови бойни действия.

От другата страна на фронта жителите на село Александровка показали на кореспондента осколки от касетъчна бомба и се оплакали, че украинските силоваци "стрелят без да подбират целите".

"Ние всички сме украинци. Защо тогава те убиват нашите деца? Ние цяло лято изкарахме в мазетата. Ние знаем кой ни бомбардира и това не са опълченците", сподели местна жителка.

Преди част от Александровка подкрепяше украинската армия, но сега, след бомбардировките, всички са на страната на опълченците, признаха местните жители пред репортера на BBC.

Междувременно съобщенията за спазването на примирието в Източна Украйна остават противоречиви. Факт е, че има още две жертви. Единият загинал е фотографът Сергей Николаев от украинския в. "Севодня", който първоначално е бил ранен при престрелка в селище до донецкото летище, а по-късно е издъхнал от раните си. При същата престрелка е загинал е член на ултранационалистическата организация "Десният сектор".

В събота, 28 февруари, украинските силоваци обстрелваха донецкото летище, а също редица населени пунктове в района на град Авдеевка, твърди щабът на провъзгласената Донецка народна република (ДНР). "В рамките на деня (събота – бел. ред) обстановката в Югоизточна Украйна не претърпя съществени промени. Въпреки прекратяването на огъня позициите на ДНР продължават да бъдат обстрелвани от страна на украинските силоваци", се казва в съобщението. В него се уточнява, че силите на ДНР не отвръщат на огъня.

Същевременно Специалната мониторингова мисия на ОССЕ потвърди изтеглянето на тежки въоръжения от страната на опълчението. Мисията е проследила изтеглянето на 4 колони с такива оръжия. По-рано бе съобщено, че ДНР и Луганската народна република ЛНР са изтеглили 80-90% от тежките си въоръжения.

Украинските въоръжени сили могат да ускорят изтеглянето на тежката си техника от линията на съприкосновение в Донбас, ако примирието се спазва. Това се казва в ежедневния отчет на наблюдателската мисия на ОССЕ.

Близка политическа приятелка на Немцов счита убийството му за удар срещу Путин

Убийството на Борис Немцов е удар главно срещу президента Владимир Путин, извършен както от външни, така и от вътрешни врагове на дър...

Мисията разкри още, че денонощието между 26 и 27 февруари са били регистрирани 36 нарушенията на примирието. Уточнява се обаче, че "не е регистриран нито един случай на използване на ракетни системи за залпов огън". По-голямата част от нарушенията са извършени с леко стрелково оръжие в селата около донецкото летище, се казва още в отчета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа