Признаване на родителството в целия ЕС: Европарламентът одобри равни права на децата

1363
Признаване на родителството в целия ЕС: Европарламентът одобри равни права на децата
Снимка: iStock

Родителството, установено от държава от ЕС, следва да се признава автоматично в целия ЕС.

Това решение подкрепи в четвъртък Европейския парламент. С 366 гласа „за“, 145 „против“ и 23 „въздържал се“ евродепутатите подкрепиха проектозакон, който гарантира, че когато родителството е установено от държава от ЕС, останалите държави членки ще го признаят. Целта е да се гарантира, че децата се ползват от същите права съгласно националното право по отношение на образованието, здравеопазването, упражняването на родителски права или наследяването.

Когато става въпрос за установяване на родителство на национално равнище, държавите членки ще могат да решат дали например да приемат сурогатно майчинство, но от тях ще се изисква да признаят родителството, установено от друга държава от ЕС, независимо от начина, по който детето е било заченато, родено или какъв вид семейство има. Държавите членки ще имат възможността да не признават родителството, ако това е явно несъвместимо с обществената им политика, въпреки че това ще бъде възможно само в строго определени случаи. Всеки случай ще трябва да се разглежда индивидуално, за да се гарантира, че няма дискриминация, например срещу деца с родители от един и същ пол, пишат от пресцентъра на Бюрото на ЕП в България.

Европейско удостоверение за родителство

Евродепутатите също подкрепиха въвеждането на европейски сертификат за родителство, който има за цел да намали бюрокрацията и да улесни признаването на родителството в ЕС. Въпреки че няма да замени националните документи, той може да се използва вместо тях и ще бъде достъпен на всички езици на ЕС и в електронен формат.

Още: Брюксел обмисля да увеличи трансграничните права на родителите и децата

"Никое дете не следва да бъде дискриминирано заради семейството си или заради начина, по който е родено. Понастоящем децата могат да загубят родителите си, от правна гледна точка, когато влязат в друга държава членка. Това е неприемливо. С това гласуване се доближаваме до целта да гарантираме, че ако сте родител в една държава членка, сте родител във всички държави членки", заяви докладчикът Мария-Мануел Лейтао Маркес от групата на социалистите и демократите след гласуването в пленарна зала.

Какво следва?

След като се консултираха с Парламента, правителствата на държавите от ЕС ще вземат решение с единодушие относно окончателния вид на правилата.

Припомняме, че в момента два милиона деца могат да бъдат изправени пред ситуация, в която родителите им не са признати за такива в друга държава членка. Въпреки че правото на ЕС вече изисква родителството да бъде признато съгласно правата на детето в ЕС, това не е така по отношение на правата на детето съгласно националното право.

Още: Споделеното родителство спира 80% от семейните войни: Адв. Карло Луканов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Парламентът призова за трансгранично признаване на осиновяванията през 2017 г. и приветства инициативата на Комисията в своята резолюция от 2022 г. Предложението на Комисията за регламент има за цел да се отстранят съществуващите пропуски и да се гарантира, че всички деца могат да се ползват от едни и същи права във всяка държава членка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с ракети "Кинжал" срещу газохранилище в Украйна: Масирана атака

В Естония ще се гласува и по мобилен телефон

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 08.05 - Половината севернокорейски ракети, изстреляни от Русия, са се взривили във въздуха

Нефтена база в Луганск е в пламъци след украинска атака (ВИДЕО)

"От камък е!": Рускиня възхвалява бицепса на Кадиров, той едва се държи на краката си (ВИДЕО и СНИМКИ)

Париж обвини Техеран, че задържа френски граждани като заложници

Обстрел срещу руския град Таганрог (ВИДЕО)

Вредни ли са газовите печки и котлони?

Германците трупат тонове злато - съкровищата им растат с кюлчета, монети и бижута

Доклад: Половината севернокорейски ракети, изстреляни по Украйна, са се взривили във въздуха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа