Протести в Чехия заради опасения, че премиерът се пази от съд

2295
Протести в Чехия заради опасения, че премиерът се пази от съд
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди протестираха в Чехия срещу назначаването на Марие Бенешова за министър на правосъдието. Протестиращите смятат, че Бенешова ще се меси в криминално дело, което засяга министър-председателя, предаде БГНЕС, позовавайки се на Euronews.

Президентът Милош Земан ще назначи Марие Бенешова днес (вторник, 30 април), след като предишният министър на правосъдието подаде оставка. Напускането му накара опозицията да заподозре, че върху съдилищата се оказва натиск заради дело, което трябва да определи дали премиера Андрей Бабиш е злоупотребил със субсидии от Европейския съюз преди повече от 10 години. Милиардерът Бабиш многократно е отричал обвиненията и твърди, че делото е опит да бъде изваден от политиката.

Еврокомисията държи под око бизнеса на премиера Бабиш

Изправен пред процедури за конфликт на интереси при затягане на правилата на ЕС, милиардерът и чешки премиер Андрей Бабиш скоро може да...

На 17 април приключи полицейската проверка, която заключи, че Бабиш и негови сътрудници трябва да бъдат съдени за измама във връзка с разпределянето на 2 милиона евросубсидии от ЕС. Ако бъде намерен за виновен, Андрей Бабиш е заплашен от присъда до 10 години затвор.

Протестът премина от замъка на Прага, през историческия център, до президентството. Протестиращите скандираха "Стига вече" и носеха плакати с надпис "Справедливост". Различни медии дадоха различен брой участници в марша - между 3000 и 10 000. Според държавната телевизия, в 105 населени места е имало протест срещу назначението на Бенешова.

71-годишната юристка е заемала длъжността на временни начала по време на служебния кабинет на Милош Земан, който е един от поддръжниците на Андрей Бабиш. Тя е била и главен прокурор на Чехия, отново по време на управление на Милош Земан, през 1999 г. През 2017 г. Марие Бенешова подкрепи Андрей Бабиш, като гласува "въздържал се" по време на вота за отнемането на имунитета му.

Въпреки обвиненията срещу Бабиш, неговата партия остава първа политическа сила, според проучванията на общественото мнение.

Чешкият премиер попадна под кръстосан огън заради съмнения за корупция

Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския кантон Цюрих информация за банковите сметки на министър-...

Андрей Бабиш дойде на власт преди 2 години, след като на изборите спечели три пъти по-висок процент от гласовете от класираната на второ място партия. Бабиш е вторият най-богат човек в Чехия и често е обвиняван, че заемането на поста министър-председател е в конфликт на интереси с бизнес империята му. Той повери управлението на компанията си "Агроферт" на тръст, за да се съобрази с изискванията на закон, приет през 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа