Путин замина за Австрия с обширно интервю - за Крим и руската намеса в САЩ

3403
Путин замина за Австрия с обширно интервю - за Крим и руската намеса в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия няма да предаде Крим на Украйна при никакви обстоятелства. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за австрийската телевизионна компания ORF преди своята визита в Австрия, която ще се състои днес (5 юни).

Според Путин в Украйна е бил извършен "противоконституционен военен преврат", а до този момент Русия е имала военни части в Крим на база на редовен договор. "Когато, обаче, спиралата на противоконституционните действия в Украйна започна да се завърта, когато хората в Крим си мислеха, че са в опасност, когато националисти бяха изпращани там с влакове, започнаха да блокират автобуси и наземен транспорт, хората искаха да се защитят. Така започна всичко", обясни руският президент, предаде Агенция "Фокус". Според Путин кримският парламент решил на първо място Крим да се присъедини към Русия.

Путин подписа Закон за контрасанкциите

Президентът на Русия Владимир Путин подписа Закона „За мерките на въздействие на недружествените действия на САЩ и други държави&...

Руската намеса в американските избори

По повод твърдения в американски медии, че Русия е участвала в опит да се повлияе на изборите в САЩ през 2016 година, Путин коментира, че руската държава няма отношение към частната дейност на Евгений Пригожин (бел. ред. - известен с прякора си Готвача на Путин), както и към намеса в предизборната кампанията в САЩ. "Колкото до Пригожин - моля да правите разлика между правителството на Руската федерация, руската държава и юридически лица. Казвате, че наричат Пригожин "Готвача на Путин". Той действително работи в сферата на гастрономията и има ресторант в Санкт Петербург", заяви Путин. "Сега сериозно ви питам - дали наистина смятате, че собственик на ресторант, даже и да има способности на хакер и да има фирма в тази сфера, може да повлияе на изборите в САЩ? Колко ниско трябва да са паднали западните медии и западната политика, ако собственик на ресторант в Русия може да повлияе на изборите в САЩ", попита иронично руският президент, информира БГНЕС.

Пригожин е един от 13-те официално обвинени от САЩ руснаци за намеса в американските президентски избори отпреди две години. Той е считан за човека, стоящ зад т.нар. Фабрика за тролове в Санкт Петербург.

Сирия

Използването на химическо оръжие в Сирия трябва да бъде обективно разследвано, каза Путин.

Горанов: Няма сметка, която трябва да се плаща на Русия

"Путин се държа изключително любезно с нас, ако съдим по времето, което отдели за тази среща. Повече от 2 часа, без да борим пресконфер...

Според руския президент руските специалисти не смятат, че режима на Асад е използвал химическо оръжие. Той посочи, че сирийски военни са освободили района на град Дума, където се смята, че имало такова използване на бойни отровни вещества.

"Русия незабавно предложи там да бъде изпратена комисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Макар и да се е намирала в близост, тя не е била изчакана, а е бил нанесен военен удар. Нима това е начинът да се установи какво е станало там", пита Путин. Според него единствено обективно разследване може да отговори на въпросите.

Редица неправителствени организации разпространиха съобщение, че на 7 април в сирийския град Дума е използвано химическо оръжие. На 9 април представители на Руския център за помирение на враждуващите страни провежда оглед на място, но не открива следи от такова оръжие. Ден по-късно ОЗХО решава да изпрати в Дума свои експерти. Те пристигат в Дамаск на 14 април. Часове по-рано САЩ, Великобритания и Франция, без решение на ООН, нанесоха масирани удари срещу сирийски военни обекти, при които не беше убит нито един човек, а беше разрушена само военна инфраструктура - по твърденията на съюзниците.

Политическото бъдеще

На въпрос за своето политическо бъдеще след края на президентския му мандат, Путин отговори, че е твърде рано да се коментира този въпрос, тъй като той току що е встъпил в длъжност.

"Московский Комсомолец": Путин прости на България 800 млн. евро загуби от "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин прости на българския премиер Бойко Борисов 800 милиона евро, загубени от Русия заради провала на проек...

"Президентският ми мандат едва започна, това е само началото на пътя. Нека не бързаме. Аз никога не съм нарушавал конституцията на моята страна и не смятам да го правя. Много зависи от това как аз и моят екип ще работим". Попитан може ли да си представи да остане на власт, ако "руският народ поиска това", Путин отвърна, че не коментира спекулации, защото това би било несериозно за президента на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа