Русия шпионира в Северно море и готви саботаж, твърди Нидерландия

3214
Русия шпионира в Северно море и готви саботаж, твърди Нидерландия
Снимка: Getty Images

През последните месеци Русия се е опитала да получи и събере разузнавателна информация, за да саботира критична инфраструктура в част от Северно море, която е в нидерландски води. Това съобщи в понеделник нидерландската агенция за военно разузнаване MIVD, цитирана от "Ройтерс" и Financial Times.

Руски кораб е бил засечен до крайбрежен вятърен парк в Северно море, където се е опитал да картографира енергийната инфраструктура, заяви на пресконференция ръководителят на MIVD генерал Ян Свиленс.

Нидерландия: Украйна ни поиска F-16, но има някои пречки

Украйна вече официално е поискала от Нидерландия да ѝ достави изтребители F-16, потвърди министърът на отбраната Кайса Олонгрен. Тя зая...

Корабът е бил ескортиран от морето от нидерландски плавателни съдове на морската и бреговата охрана, преди да успее да извърши саботаж, добави той.

"През последните месеци видяхме, че руски актьори се опитват да разкрият как работи енергийната система в Северно море. Това се случва за първи път", каза Свиленс, цитиран от "Ройтерс".

"Русия картографира как функционират нашите вятърни паркове в Северно море. Те се интересуват много от това как биха могли да саботират енергийната инфраструктура", добави той.

В съвместен доклад, публикуван в понеделник, нидерландските разузнавателни агенции MIVD и AIVD заявиха, че критична морска инфраструктура като интернет кабели, газопроводи и вятърни паркове е станала обект на руски саботажни действия.

Москва обмисля да поиска обезщетение за "Северен поток" от чуждестранните компании в Русия

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин призова да се изчислят щетите, понесени от Руската федерация в резултат на в...

"Русия тайно картографира тази инфраструктура и предприема действия, които показват подготовка за разрушаване и саботаж", посочват агенциите. Те добавят, че са възможни и тайни заплахи от страна на Москва за водоснабдяването и енергоснабдяването в Нидерландия.

Припомняме, че в отговор на експлозиите по газопроводите "Северен поток" 1 и 2 от миналия септември НАТО ще създаде специален координационен орган за защита на критичната подводна инфраструктура. По морското дъно вече са положени и комуникационни кабели.

Швеция установи, че инцидентите с изтичане на газ от „Северен поток“ в Балтийско море са причинени от взривове. Западните лидери заговориха за саботаж, като това е твърдението и на Русия, която отрича да стои зад експлозиите. От Кремъл обвиниха Великобритания и другите западни съюзници.

Междувременно миналата събота Нидерландия съобщи, че ще изгони неразкрит все още брой руски дипломати, тъй като обвини Москва, че постоянно вкарва шпиони в страната под дипломатическо прикритие. Също така на Русия беше наредено да закрие търговската си мисия в Амстердам и бе обявено, че ще се закрие нидерландското консулство в Санкт Петербург.

След обвинения от разследващ журналист: САЩ отрекоха участие в саботажа на "Северен поток"

Белият дом категорично отхвърли новия доклад на ветерана в разследващата журналистка Сиймур Хърш, според който САЩ стоят зад саботажа н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа