Руската църква вече няма да освещава ракети

2275
Руската църква вече няма да освещава ракети
Снимка: iStock/Guliver

Руските свещеници благославят автомобили, жилища, яхти, томографи, войници, танкове, ракети. Свещениците на РПЦ щедро пръскат светена вода, изпълнявайки обредите за освещаване. Благословиите могат дори да бъдат поръчани онлайн. Въпреки това наскоро църковна комисия постанови, че някои видове благословии все пак са извън границите на благоприличието: като например освещаването на оръжия за масово унищожение, отбелязва британският национален ежедневник The Times.

Както обясни епископът на Московската патриаршия Сава Тутунов, решението на комисията по църковно право се дължи на „нови реалности“.

„Църквата принципно не се е срещала с определени видове оръжия до XX век, дори до втората му половина“, поясни епископът.

„Може да се говори за благословия на воин, който служи за защитата на Отечеството. В края на ритуала се благославя и личното оръжие, именно защото е свързано с човека, на когото се дава благословията. Точно същата причина оръжията за масово поразяване не трябва да се осветяват”, обясни духовникът.

Той призна, че констатациите на комисията се различават от практиката от последните години. През ноември миналата година се появиха снимки, на които свещеник в оранжево яке благославя ракетно-зенитната система С-400, преди да бъде изпратена в Крим, припомня агенция Фокус.

Миналата година руското министерство на отбраната публикува кадри, на които свещеник освещава междуконтиненталната балистична ракета „Ярс“ преди поставянето й в пусковата шахта в Западна Русия.

Руската телевизия показа също как свещениците поръсват със светена вода МБР „Топол“, пристигайки в Москва за годишния парад на 9 май в чест на победата над Нацистка Германия.

През 2016 г. свещеник Максим Самохвалов имаше възможност да благослови самолета Су-25, снабден с бомби и управляеми ракети.

„Често към свещениците се обръщат за освещаване на оръжия: бомбардировачи, бойни ракети, подводници... В този контекст оръжието се възприема като средство за защита и спасение".

Очаква се проектодокументът за освещаване на оръжия да бъде завършен до края на юли, след което ще бъде разгледан от църковните власти. Някои духовници не са съгласни със заключението на комисията: според тях благословията не трябва да се ограничава до лични оръжия.

Всеволод Чаплин, бивш началник на отдела за външни църковни отношения на Руската православна църква нарече ядрените оръжия „ангели пазители" на страната. „Само ядрените оръжия не позволяват на Русия да бъде поробена от Запада", казва той.

Настоятелят на църквата „Св. Татяна" при Московския държавен университет, протоиерей Владимир Вигилянски, изрази противоположната гледна точка: „Никога няма да осветя оръжия, включително лични".

Според него може да се освещават места, на хората са на служба - самолети, кораби, подводници и коли.

По време на посещение в Обединеното кралство преди три години, предстоятелят на Руската православна църква патриарх Кирил каза, че страните трябва да обединят усилията си в „свещената война" срещу тероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа