Руските ракети по цивилни цели не носят успех на фронта

3918
Руските ракети по цивилни цели не носят успех на фронта
Снимка: Getty images

Моментното положение на фронта в Украйна буквално отразява шахматния термин "пат". Това личи както от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, така и от данните на руския телеграм канал "Рибар", а и от тези на руското военно министерство също в Телеграм.

В Донецка област в последните дни Бахмут е оставен настрана специално в руските обзори – има единствено упоменавания как "боевете продължават", което ясно показва, че ЧВК Вагнер не може да свърши това, което създателят ѝ Евгений Пригожин постоянно прокламира. Сега руснаците говорят предимно за градчето Маринка – важна позиция за атака на силно укрепената Авдеевка, която е трън в очите на руснаците що се отнася до окупацията им на град Донецк. След като имаше руски хвалби как "превзели центъра" на града, тонът от руска страна се промени – сега "Рибар" обяснява, че руските сили "напредват" към центъра и щели да щурмуват Дома на културата. Това е явно доказателство, че украинските твърдения за поредна отблъсната руска атака в Маринка всъщност представят нещата такива, каквито са.

Украинците казват и, че са спрели поредна руска атака в Опитно – на 4 километра от Авдеевка, руснаците пък отвръщат, че са спрели украинска атака към Павловка – село, което е важно за евентуалното превземане на Вухледар/Угледар. Още преди време обаче руски военен блогър обясни как украинците са заели висока позиция до Павловка и всъщност обстрелват ефективно оттам, като държат руснаците настрана – а самото село беше превзето с цената на много жертви от руските сили.

В сводката на руското военно министерство има само твърдение, че с артилерийски огън е била отблъсната украинска атака към Новоселовска – на 14 километра северозападно от Сватово. А "Рибар" казва и, че украинците се готвят за нов щурм на Куземовка – село на 13 километра северозападно от Сватово.

Специално за линията Сватово – Кремена излезе руско видео с руски военни, оплакващи се как командването им ги е изоставило и половината са се отзовали в освободеното от украинците село Макеевка.

В Херсонска област имаше руски артилерийски обстрел срещу Херсон, като от украинска страна се твърди, че руснаците са ползвали трасиращи боеприпаси. Украинците пък са поразили ракетна система С-300 при Весело в Запорожка област, както и при Мелитопол.

Същевременно украинският зам.-министър на отбраната Хана Маляр коментира, че Русия погрешно смята, че Украйна ще отдели сили от фронта, за да защитава критична (енергийна) инфраструктура от руските ракетни удари. Няма да сломите духа ни, беше посланието на Маляр, а и на секретаря на Украинския съвет за национална сигурност Олексий Данилов.

ОЩЕ: Решетников се притесни от украинската армия, подклажда страх за атака към Белгород

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа