С нови мощни балистични ракети Русия ще се опита да предопредели хода на войната

9938
С нови мощни балистични ракети Русия ще се опита да предопредели хода на войната
Снимка: iStock

Русия е на път да получи от Иран стотици балистични ракети "земя-земя" за войната си срещу Украйна, предаде БГНЕС.

Доставките

Доставките ще включват иранските балистични ракети с малък обсег на действие (SRBM) Fateh-110 (Фатех-110) и Zolfaghar (Золфагар) с деклариран обсег на действие съответно 300 и над 700 километра. Те са много трудни за сваляне и имат потенциала да окажат сериозно влияние върху украинските военни усилия: Скоро: Най-страшните ракети на Иран може да отиват за Русия (ВИДЕО)

Макар че украинските официални лица досега не са открили използването на ирански ракети от страна на Русия, евентуалното им разполагане би представлявало сериозно предизвикателство за силите на Киев в момент, когато те и без това са напрегнати поради сериозен недостиг на боеприпаси и липса на човешки ресурси.

Още: Балистични ракети: Русия има по-надеждни съюзници от Украйна (ВИДЕО)

Русия бавно напредва в Донбас

Русия има предимство и в двете тези критични области и се възползва от тази ситуация, за да провежда настъпателни операции и бавно да напредва в районите на Донбас. Намаляването на силите се превърна в движеща сила и най-характерна черта на този конфликт. Това до голяма степен се дължи на почти повсеместното наблюдение, което е възможно по-специално благодарение на въздушните сензори, свързани с артилерията, която благоприятства непрекия огън за сметка на маневрите. 

Освен това Русия успя да увеличи производството на своята балистична ракетна система "Искандер-М" от 7 на 30 бройки месечно до 2023 г. По този начин руските военни ще разполагат с достатъчно ракети, за да увеличат използването им и да го разширят с течение на времето. На второ място, те ще разнообразят ракетния арсенал на Москва и ще позволят по-чести удари на по-голямо разстояние, доставяйки много мощни бойни глави с добра точност.

Още: Украйна свали половината руски ракети при най-новата масирана атака

През сериозна опасност ли са украинските военни?

Това означава, че украинската критична инфраструктура и военни обекти ще бъдат сериозно застрашени. Въздействието върху операциите, особено по отношение на правилното командване и контрол и стабилното снабдяване на фронтовата линия, може да бъде значително. Предвид свръхзвуковата им скорост и профил на полета, балистичните ракети са по-трудни за прехващане от ПВО и изискват високотехнологични системи за ПВО като американските Patriot и френско-италианските SAMP/T, от които Украйна притежава само няколко.

Още: Иран е пратил на Русия стотици мощни балистични ракети, ще има и още (ВИДЕО)

Иранските балистични ракети

Следователно иранските балистични ракети не само ще представляват значителна заплаха, но и ще изчерпят украинските запаси от високотехнологични прехващачи, създавайки потенциални уязвимости в противовъздушната отбрана, които Русия може да използва с други средства за нападение, като например еднопосочни нападателни боеприпаси и крилати ракети. Последиците от нарастващите доставки на иранско оръжие за Русия обаче надхвърлят непосредственото въздействие на бойното поле.

Продажбата на ракети е от полза за Техеран не само защото получава пари, но и защото може косвено да изпробва в реални условия своите възможности и да получи достъп до ценни данни за представянето им срещу някои от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на Запада.

Още: 2 години война: Украйна удари завод, важен за производство на ракети. В Одеса пак има жертви (ВИДЕО)

Престиж

Освен това способността да се доставят огромни количества доста добро военно оборудване на Русия, независимо от дългогодишните международни санкции, повишава престижа на иранската отбранителна индустрия и засилва имиджа на Иран като световен лидер сред антизападните държави. Намаляването на заплахата от украински удари позволява на руската армия да придвижва личен състав и оборудване без страх от нападение, да ротира части, да създава съоръжения за обучение и съхранение и да се освобождават ценни средства за противовъздушна отбрана за по-важни области.

Още: Украинците заснеха с дрон НЛО над фронта: И на извънземните им дойде до гуша от Путин (ВИДЕО)

Коалиция за Украйна

Франция обяви създаването на коалиция за подпомагане на Украйна, а френският министър на отбраната Себастиен Лекорну наскоро потвърди пред парламентарната комисия по отбрана, че правителството работи за "преминаване към военна икономика в сегментите на способностите, включително ударите на далечни разстояния", включително за възможно увеличаване на производството на ракети SCALP-EG.

Според източници от отбранителната индустрия предизвикателствата включват липса на поръчки, проблеми с веригата на доставки и недостиг на квалифицирана работна ръка, наред с други, като всички те допринасят за продължителния производствен процес.

Колкото повече време отнеме това, толкова по-висока ще бъде цената, която Украйна ще плати.

Още: Украински депутат разказа как ще се промени мобилизацията в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Бог носи шеврон с украинското знаме на рамото си и животът ще победи смъртта (ВИДЕО)

Служители на жп транспорта в Италия излизат на нова стачка

Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Съветник по национална сигурност на САЩ очаква нова украинска контраофанзива през 2025 г.

Президентът на Китай започва европейска обиколка

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа