Шрьодер защити руския интерес по "Южен поток"

15475
Шрьодер защити руския интерес по "Южен поток"

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер смята, че основните причини за спирането на проекта "Южен поток" са евробюрократите и техните "уловки", а същото спада в търсенето на газ. Това той заяви на закрита срещу на руски и европейски делови среди в Москва. Запис от изказването му притежава ТАСС, предаде БГНЕС.

"Несъмнено най-важната причина бе, че Евросъюзът през цялото време се стремеше да пречи на строителството на "Южен поток" - отначало с помощта на "Набуко", който заради свързаните с него искове в крайна сметка бе погребан, а след това с помощта на бюрократични уловки. България, примерно, бе принудена или се опитаха да я принудят да не взима определени решения и да не дава определени разрешения. Аз знам какво означава това, защото съм работил и работя в "Северен поток". Всеки ден забавяне струва пари", казва бившият германски канцлер.

Шрьодер отбеяза, че другата причина за спирането на проекта стана "спада на търсенето в Европа (на газ) и растящите разходи." Но главната причина, несъмнено, бе отказът на Брюксел да признее, че "Южен поток" е възможност за подобряване на газовото снабдяване на Европа"

Що се отнася до договореността между Русия и Турция за новия проект, Шрьодер заяви: "В тази връзка Турция може да бъде поздравена. Тя получава възможност за икономически растеж, от който бяха лишени други европейски държави".

Строежът на "Турски поток" може да отнеме сравнително малко време

Проектирането на новия газопровод в Турция може да отнеме между година и година и половина, съобщил пред журналисти руският заместник...

Припомняме, че Шрьодер е в борда на "Северен поток" и има тесни връзки с "Газпром" покрай строежа на газопровода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа