Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

3554
Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайският президент Си Дзинпин ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон в Париж в началото на май, като това ще бъде първото му пътуване до Европа след пандемията. Новината съобщи Politico, позовавайки се на няколко официални лица от френската столица и Брюксел.

Посещението на китайския лидер съвпада с 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Париж и Пекин. Китай се стреми да възстанови влошените отношения с Европа заради "безграничното партньорство" на Си с руския диктатор Владимир Путин въпреки войната на Кремъл в Украйна.

Още: Китай с опит да убеди Европа да се съобрази с искания на Путин в Украйна: Оценка от САЩ

Настроението във Франция ще бъде напрегнато, "като се имат предвид настоящите икономически и геополитически залози", казва един от източниците на Politico. "Изискваме реципрочност в отношенията с Китай, по-специално в ключовата област на екологичния преход".

Пътуването, което се планираше от месеци, ще бъде внимателно наблюдавано във Вашингтон и в европейските столици. Германският канцлер Олаф Шолц също се отправя на посещение в Китай през април.

Още: Франция: Русия за пореден път не спази условията за провеждане на свободни избори

Си в Европа заради конференция за мир

Неотдавна официални лица заявиха пред брюкселското издание, че Китай се опитва да убеди Европа да позволи на Русия да седне на масата за бъдещи мирни преговори в Украйна, потенциално в Швейцария. Става въпрос за конференция за мир, като събитието трябва да се проведе до лятото. Швейцария вече обяви пред ООН, че ще е домакин на такова събитие и че иска да покани всички, проявяващи интерес, предаде "Ройтерс".

Още: Все по-сериозен: Макрон не изключва сухопътна операция в Украйна

Обект на разговори на конференцията вероятно ще бъде Формулата за мир на украинския лидер Володимир Зеленски, която се различава сериозно от исканията на диктатора Путин за прекратяване на огъня в Украйна.

Ако Москва не участва, Пекин ще бойкотира подобни срещи, гласи информацията на Politico.

Снимка: Getty Images

Това усещане за Китай се е засилило по време на европейската обиколка на китайския специален пратеник Ли Хуей по-рано този месец, за да обсъди бъдещето на Украйна. Китайското външно министерство съобщи, че Ли е обещал "подкрепа за своевременното свикване на мирна конференция с равностойно участие на всички страни".

Още: Триото Макрон, Шолц и Туск се опитва да зарови брадвата по стратегията за Украйна

Проблемите на Китай с Европа

През последните месеци Пекин се опитва да промени подхода на Европа, който според него попада под влиянието на САЩ. Китай реагира яростно на безпрецедентното решение на ЕС от миналия месец да включи китайски компании в черен списък заради връзките им с Русия.

Неговата огромна индустрия за електрически превозни средства също е близо до влизане в търговска война с европейските регулаторни органи, които обвиняват китайската държава, че субсидира тези нововъзникващи гиганти.

Още: ЕС може да наложи мита със задна дата за китайските електромобили

От друга страна, Пекин се стреми да гарантира, че европейските инвестиции ще останат на китайския пазар, тъй като местната икономика търпи огромен натиск и е разтърсвана от нестабилен пазар на недвижими имоти.

Още: Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Срещата Си-Макрон в Париж се провежда една година след като френският президент посети Пекин и Гуанджоу. По време на това посещение Макрон усили стремежа си към стратегическа автономия. По време на пътуването той заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избягва да бъде въвлечена в конфронтация между Китай и САЩ по отношение на Тайван. Тогава той добави, че "големият риск", пред който е изправена Европа, е "да бъде въвлечена в кризи, които не са наши, което ѝ пречи да изгради своята стратегическа автономия".

Очаква се също така Макрон да посети отново Китай през 2024 г., след като през 2018 г. обеща да ходи на визити всяка година. Елисейският дворец все още не потвърждава.

Още: Макрон: Ако Русия спечели войната, авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com