Скок в незаконната търговия със защитени животни

666
Скок в незаконната търговия със защитени животни
Снимка: Pixabay

Леопард, лъв, дори африкански рис и десетки костенурки са били сред стотиците защитени видове, спасени от испанската полиция, която твърди, че ниските наказания са отчасти причина за рязкото увеличаване на броя на животните, обект на трафик.

Испания е входна врата за трафиканти от Латинска Америка, които извеждат животните от естествената им среда, за да ги продадат на богати колекционери във Франция, Белгия и Източна Европа.

Миналата година броят на защитените животни, трафикирани в Испания, се е увеличил с 55% в сравнение с 2021 г., но 677 животни и тропически дървета на стойност 600 000 евро са спасени от служители на специализирано звено на Гражданската гвардия.

Международната търговия с диви животни се оценява между 72 и 216 млрд. долара всяка година, според Световния фонд за дивата природа (WWF), според който тя е третата най-доходоносна в света след контрабандата на наркотици и търговията с оръжие.

"Всяка година милиони растения и животни са обект на трафик, за да се задоволи търсенето на разширяващия се пазар. Смята се, че до 18% от 31 745 вида гръбначни животни в света са застрашени, защото са хванати в капана на този пазар", заяви Лаура Морено от програмата за видовете на WWF, предава Евронюз, цитирани от БГНЕС.

"Поради геостратегическото си положение, културните и социално-икономическите си връзки със страните от Латинска Америка и Африка, Испания фигурира в повечето доклади като важна страна за влизане и транзит по маршрутите на незаконния трафик."

ОЩЕ: Испания търси поне 60 000 работници за туризма това лято

Нелегална търговия със защитени животни установили проверки на екоминистерството

Нелегална търговия със защитени животни, които би трябвало да са на свобода в дивата природа, установили проверки на екоминистерството ...

Испанските полицаи претърсват обявите в интернет, за да се опитат да открият трафикантите на животни. Неотдавна испанската Гражданска гвардия арестува 77 души, замесени в трафик на животни от Латинска Америка или опитващи се да ги транспортират в Испания, в рамките на операция с Интерпол и сили от Латинска Америка.

Престъпниците са заплашени от затвор от шест месеца до две години или от глоби

"Ниските наказания за тези престъпления от (месечни) глоби за шест месеца или две години са отчасти причината за нарастването на броя на престъпленията", казва Карлос Толедано от специализираното звено Seprona.

В Испания лишаването от свобода до две години за първо нарушение е условно, така че заловените почти винаги са само глобявани. 

Бандите превозват диви птици, редки котки и костенурки от Южна Америка към Европа. След като пристигнат в Испания, други престъпни групи изпращат животните в други европейски страни, казва Толедано.

Чест обект на трафик са костенурки, игуани и змии, защото е по-лесно да се транспортират.

В Испания разбиха най-голямата в Европа мрежа за трафик на кокаин

Испанската полиция разби най-голямата мрежа за контрабанда на кокаин в Европа, като 61 заподозрени бяха арестувани и 4 тона кокаин бяха...

При една от акциите в Барселона са намерени 14 парчета слонова кост, а при друг случай полицията открива 44 парчета в аукционна къща, които са на стойност 20 000 евро. Сред конфискуваните от полицията предмети са и тропически дървета като махагон и американски кедър.

ОЩЕ: Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка (ВИДЕО) 

Властите са открили и големи котки като лъв, леопард и африкански рис, които сега живеят в убежище близо до Аликанте в Югоизточна Испания. Един от най-тежките случаи в центъра е осеммесечен, напълно сляп облачен леопард. Служителите на центъра смятат, че той е загубил зрението си поради лошата диета, която са му давали собствениците му. "Много е тъжно да видиш толкова младо животно с необратима слепота, но то се адаптира към новите си условия", казва Мигел Гарсия, гледач.

Нов закон за защита на животните

В сряда в Испания влезе в сила нов Закон за защита на животните, който ще включва списък с животни, които не могат да бъдат класифицирани като домашни любимци.

Списъкът ще бъде изготвен от учени. В него ще се поясни, че змии, лъвове или други животни не могат да бъдат отглеждани от съображения за безопасност, или защото могат да навредят на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа