S&P: Тежки времена чакат най-големите петролни компании

23295
S&P: Тежки времена чакат най-големите петролни компании
Снимка: Getty Images / Guliver

Международната рейтингова агенция Standard& Poor`s понижи прогнозата си по рейтингите на най-големите европейски нефтени компании Shell, Total и BP, предаде БГНЕС.

Прогнозата по рейтингите и на трите петролни колоса е понижена до "негативна". Причината е ясна - сривът в цената на петрола, който от 100 долара за барел преди няколко месеца, понастоящем се търгува под 60 долара за барел.

През последните месеци черното злато сериозно поевтиня, като цената му стигна до многогодишен минимум. Причина за това е, че предлагането значително превишава търсенето. Напоследък САЩ наводниха пазара с нефт, какъвто добиват усилено чрез хидрофракинг. Освен това на пазара се върнаха традиционно силни играчи като Ирак, Либия, Иран.

В добавка, страните от ОПЕК продължават да съхраняват квотите за нефтодобив, отказвайки да намалят производството най-вече под натиска на Саудитска Арабия. Срещу намаляването на квотите се обяви и Венецуела, която е в топ 5 в света по нефтодобив.

Икономиката на латиноамериканската страна се основава именно на експорта на нефт, голяма част от който се продава на идеологическия враг САЩ. Президентът марксист Николас Мадуро, считащ за "справедлива" цена 100 долара за барел, обвини в "саботаж" американските "империалисти", които с техния хидрофракинг щели да предизвикат катастрофално земетресение.

Сривът на руската рубла също се дължи до голяма степен на неочакваното поевтиняване на петрола. Бюджетът на Русия е изработен въз основата на цена от 100 долара за барел. Икономиката на страната пък зависи до голяма степен от експорта на енергоносители - природен газ и именно петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа