Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спешна нужда за Москва: Русия планира да включи в армията и мъже над 40 г.

20 май 2022, 14:12 часа • 15204 прочитания

В знак на спешна нужда да подкрепи военните си сили в Украйна, парламентът на Русия ще разгледа законопроект, който позволява на руснаци над 40 години и на чужденци над 30 г. да се запишат в армията.

В уебсайта на Държавната дума - Долната камара на парламента - пише, че този ход ще позволи на армията „да използва уменията на по-възрастните професионалисти“. "За използването на високопрецизни оръжия, експлоатацията на оръжия и военна техника са необходими професионални специалисти. Опитът показва, че те стават такива на възраст 40-45 години", се казва в доклада.

Понастоящем само руснаци на възраст 18-40 години и чужденци на възраст 18-30 години могат да сключат договор с армията.

Русия претърпя огромни неуспехи и тежки загуби на хора и техника в продължаващата вече близо 90 дни война, в която Украйна мобилизира практически цялото си възрастно мъжко население. Въпреки че пое пълен контрол над руините на Мариупол, Москва остава далеч от целта си да завземе целия регион Донбас в Източна Украйна.

"Очевидно е, че руснаците имат проблеми. Това е последният опит да се справят с недостига на човешки ресурс, без да тревожат собственото си население. Но за Кремъл става все по-трудно да прикрива неуспехите си в Украйна", заяви американският генерал в оставка Бен Ходжис, бивш командващ на силите на американската армия в Европа.

Джак Уотлинг, специалист по сухопътни войни в британския мозъчен тръст за сигурност и отбрана RUSI, добави пред Reuters, че руската армия изпитва недостиг в пехотата.

"Русия трябва да стабилизира военните си части в Украйна и да създаде нови, за да подобри позициите си на терен", каза той. „Това ще бъде бавен и сложен процес, но може да бъде ускорен чрез мобилизиране на хора със съществуващи умения и военен опит“.

От Думата заявиха, че предложеното законодателство ще улесни и набирането на цивилни медици, инженери и специалисти по комуникации.

Отделно от това руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в петък, че Русия формира 12 военни части в западния си военен окръг в отговор на „нарастващите заплахи“ там, като се позова на кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес