Споразумение между Украйна и ЕС може да бъде подписано най-рано следващата седмица

13486
Споразумение между Украйна и ЕС може да бъде подписано най-рано следващата седмица
Снимка: Getty Images / Guliver

"Съгласни сме да подпишем политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна възможно най-скоро, най-вероятно по време на следващата среща на ЕС, насрочена за 20-21 март", каза Ангела Меркел на съвместната пресконференция с полския премиер Доналд Туск във Варшава.

Съобщението е сигнал за ускоряване на официалните отношения между Брюксел и новите прозападни лидери в Киев, които встъпиха в длъжност миналия месец.Миналата седмица европейските лидери се споразумяха с Украйна преди в бившата съветска държава да бъдат проведени избори през май.

Меркел определи кримския случай като "анексиране"

Германският канцлер Ангела Меркел определи положението на Кримския полуостров като "анексиране" от Русия. Тя каза това пред депутати ...

Споразумението, което обхваща политическо и отделно търговско споразумение, беше пренебрегнато през ноември миналата година от тогавашния украински президент Виктор Янукович. Това на свой ред доведе до редица протести и отстраняването му от длъжност.

След свалянето на Янукович и избирането на временно правителство Брюксел заяви, че уговорката все още е в сила, но е предпазлив по отношение на това кога тя ще бъде подписана.

Европейската комисия първоначално предложи да се изчака след изборите, когато новото правителство встъпи в длъжност, но тъй като след намесата на Русия в Украйна ситуацията се влошава, налице е нарастващ натиск за жест в подкрепа на Киев.

Лидерите на ЕС се споразумяха да спрат либерализирането на визовия режим и други преговори с Русия. Във Варшава Меркел и Туск предупредиха, че "вторият етап от санкции" биха могли да бъдат наложени следващата седмица, в случай че Москва не успее да спечели Крим.

Предприетите стъпки от легитимното ръководство на Крим се основават на нормите на международното право

Предприеманите действия от легитимното ръководство на Крим се основават на нормите на международното право и тяхната цел е защита на за...

Санкциите могат да включват замразяване на личните активи на руснаци или украинци, разглеждани като подбудители на кризата, както и забрана за издаване на виза.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com