Спряха дискусионния закон за вътрешния пазар във Великобритания

2369
Спряха дискусионния закон за вътрешния пазар във Великобритания
Снимка: iStock

Камарата на лордовете нанесе политически шамар на британския премиер, консерватора Борис Джонсън, като оттегли от противоречивия закон за вътрешния пазар клаузите, предназначени да нарушат едностранно споразумението с Европейски съюз (ЕС) за границата с Ирландия, съобщава „Дойче Веле“, цитирана от БГНЕС.

Джонсън може да въведе отново тези разпоредби, когато текстът се върне в Камарата на общините, предполагаемо в началото на декември, въпреки че ще се сблъска с възможен дипломатически конфликт както с Брюксел, така и с избрания президент на САЩ Джо Байдън.

С 433 гласа срещу 165, премахването на клаузите беше лесно наложено в камара, в която консервативното правителство няма мнозинство.

ЕС инициира съдебен процес срещу закона за вътрешния пазар, който в неговите очи застрашава мирния договор от Разпети петък от 1998 г. Това споразумение изисква да няма граница между Република Ирландия и британския регион Северна Ирландия.

Компании - гиганти изтеглят десетки милиарди от Лондон заради Brexit

Goldman Sachs ще прехвърли активи между 40 и 60 млрд. долара от Лондон във Франкфурт в подготовка за развода на Великобритания с Европе...

С версията си на закона за вътрешния пазар Джонсън иска да запази възможността да наруши механизма, договорен с Брюксел, който предвижда митнически контрол след Brexit да се извършва, когато стоките преминават между Северна Ирландия и остров Великобритания , но не и между двете Ирландии.

Новоизбраният президент на САЩ, който често говори за ирландските си корени, предупреди през септември, докато все още беше само кандидат, че Споразумението от Разпети петък, с което се сложи край на северноирландския конфликт, не може „да стане жертва на Brexit ".

Официалният говорител на Джонсън подчерта днес, че противоречивите разпоредби на закона за вътрешния пазар представляват "мрежа за безопасност" за Обединеното кралство, което предполага, че правителството се надява да утвърди абсолютното си мнозинство в Общото събрание, за да ги въведе отново в законодателството.

Победата на кандидата от Демократическата партия на изборите в САЩ кара Джонсън да загуби един от най-близките си съюзници - републиканеца Доналд Тръмп, който през последните години горещо подкрепя Brexit.

Тръмп отпразнува като "голяма победа" резултата от референдума през 2016 г., в който британците решиха да напуснат ЕС, а екипът му увери, че Великобритания ще бъде "първа на опашката", за да подпише ново търговско споразумение с Вашингтон.

Тиери Бретон: Шансовете за Brexit сделка са 50 на 50

Eврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон оцени на "50 на 50" шансовете Великобритания и Европейският съюз да успеят да постигнат с...

С Байдън обаче възможността за трансатлантически търговски договор се обуславя от поддържането на безмитни митнически отношения между двете Ирландии, един от основните проблеми между Лондон и Брюксел.

Ирландският външен министър Саймън Коуни заяви, че преговорите за Brexit могат да се обърнат с избора на демократа, когото той определи като „истински приятел на Ирландия“.

Няколко консервативни лордове се обявиха по време на днешния дебат срещу плановете на собствения си министър-председател, имайки предвид, че законът за вътрешния пазар, приет от Общото събрание, може да наруши международната законност.

Майкъл Хауърд, лидер на "торите" между 2003 и 2006 г., съжалява, че "наскоро спечеленият суверенитет" на Великобритания с излизането от ЕС служи на изпълнителната власт да "наруши думата му, да наруши международната законност и да отрече подписан договор само преди година. "

Архиепископът на Кентърбъри, Джъстин Уелби, един от представителите на англиканската църква в горната камара, от своя страна помоли правителството да не се опитва да възстанови клаузите, елиминирани от лордовете, а да изготви други, които гарантират "спазване на закон, мир и баланс на силите ".

Бойко Борисов: Трябва да се работи за сценарий на Brexit без сделка

"Европейският съюз трябва да запази своето единство при преговорите за бъдещите си отношения с Обединеното кралство. В интерес и на две...

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние се завръща в Лондон, за да продължи тази седмица с диалога за бъдещите отношения между двете страни на Ламанша.

Въпреки факта, че и двата екипа поддържат интензивни контакти от края на октомври, за да се опитат да разнищят преговорите, блокадата продължава в двете най-проблемни области: бъдещият европейски достъп до британските риболовни води и схемата за държавна помощ за компаниите, които ще прилага Лондон след Brexit.

Преговарящите страни са притиснати от времето, тъй като на 31 декември Великобритания ще престане да бъде свързана със структурите на общността.

Ако споразумение не бъде подписано и ратифицирано дотогава, търговията с ЕС ще се управлява от общите правила на Световната търговска организация (СТО), с последващо налагане на квоти и тарифи.

Днес Барние подчерта в съобщение в Туитър, че всеки договор трябва да включва ефективни механизми, които да "гарантират спазването" на договореното, както и да зачитат "автономията на ЕС и суверенитета на Великобритания".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа