Стачката на германските железници е законна, отсече съдът

10369
Стачката на германските железници е законна, отсече съдът
Снимка: Getty Images

Стачката на Deutsche Bahn е законна и не е диспропорционална. Това постанови германски съд, като така отхвърли искането на държавната жп компания за спиране на протестните действия, съобщава Reuters.

Според съдия Урсула Шмид от съда по трудово право във Франкфурт стачката не нарушава никой закон.

В Германия влакове няма да вървят в следващите пет дни

Германските железници изцяло спират работа от днес до понеделник. Причината е безпрецедентен протест на машинистите. Това е най-го...

Постановлението означава, че стачката може да продължи, както е предвидено до понеделник сутринта. Действията на синдиката на машинистите GDL вече създадоха транспортен хаос в страната и заплашват допълнително да блокират товарните и пътнически превози през почивните дни. Застрашени са и честванията на 25 години от падането на Берлинската стена, което ще се отбелязва в цяла Германия.

До решението на съда се стигна, след като синдикатите отхвърлиха предложението на жп гиганта за преговори с медиатор. Протестните действия застрашават бизнеса, който до голяма степен разчита на жп товарните превози и някои компании, предимно автомобилни производители, обявиха, че вече са пренасочили доставките си. Появиха се и опасения, че в някои райони може да се стигне до недостиг на гориво.

Това е най-дългата стачка в следвоенната история на германските железници. Спорът за заплати е в центъра на проблема - синдикатът настоява за 5-процентово увеличение на възнагражденията на машинистите, 2 часа по-къса работна седмица (от 39 на 37 часа), както и правото синдикатът да преговаря и от името на стюардите в Deutsche Bahn. Преговорите между ръководството на Deutsche Bahn и GDL се провалиха в понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа