Стрелба и удар с дронове: Нагорни Карабах пак е арена на военни действия (ВИДЕО)

5091
Стрелба и удар с дронове: Нагорни Карабах пак е арена на военни действия (ВИДЕО)
Снимка: Getty

За въздушна атака в покрайнините на градовете Степанакерт (Ханкенди на азерски език) и Аскеран, вероятно извършена от азербайджанската армия, съобщават очевидци. Двата града са част от Нагорни Карабах - отдавна оспорвана територия от Азербайджан и Армения. Регионът е известен още с името Арцах: Азербайджан с официален отговор на арменско твърдение, че може да удари арменска АЕЦ

От публикувани в социалните мрежи видеа се чуват звуци на стрелба и поне един летящ дрон. Обявена е и въздушна тревога.

Беларуската опозиционна медия NEXTA цитира азербайджанското военно министерство, което твърди, че се провеждала "локална антитерористична операция" - защото арменски военни стреляли по азербайджански войници, ранили двама и те отвърнали с "високоточно оръжие". Впоследствие се появи и видео на удар с дрон срещу арменски артилерийски комплекс, както и по ПВО "Тор":

"За да се гарантират разпоредбите на тристранното изявление [на лидерите на Азербайджан, Армения и Русия от 9 ноември 2020 г.], за потушаване на мащабни провокации в икономическия регион на Карабах, за разоръжаване и изтегляне на формированията на арменските въоръжени сили сили от нашите територии, за неутрализиране на тяхната военна инфраструктура, за гарантиране на безопасността на цивилното население, завръщащо се на освободените от окупация територии, държавните служители, участващи в строителни и възстановителни работи, и нашия военен персонал, както и възстановяването на конституционния система на Република Азербайджан, в региона са започнати локални антитерористични мерки" - така контролираната от режима в Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС предава какво е казало азербайджанското министерство. И добавя: "В съобщението се отбелязва, че в рамките на прилагането на мероприятия с високоточно оръжие ще бъдат ликвидирани позиции, формирани от арменската армия, нейните обекти на военното предназначение и военна техника, както и дълговременни огневи точки. От Министерството на отбраната на Азербайджан заявиха, че обектите на гражданската инфраструктура и гражданското население не са цели (на операцията)".

Вече имало и хуманитарен коридор за евакуация на цивилни, направен от Азербайджан - от т.нар. Лачински коридор.

Същевременно арменското министерство на отбраната отрече, че в Нагорни Карабах има части на арменската армия. А арменското външно министерство обяви, че Баку е стартирало "широкомащабна агресия" срещу цивилното население в Нагорни Карабах. Ереван каза и, че на границата с Нагорни Карабах ситуацията е "относително спокойна", като арменският премиер Никол Пашинян заяви, че страната му няма намерение да почва светкавично война с Азербайджан: Няма да прибързваме: Арменският премиер за войната в Нагорни Карабах (ВИДЕО)

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също коментира, че Руската федерация е осъществила контакт с Азербайджан заради "антитерористична операция в Карабах". Захарова добави, че Москва е много разтревожена от ескалацията. Припомняме, че Русия има "мироопазващ контигент" в Нагорни Карабах - сега Захарова обяви, че руските войници щели да си изпълняват задълженията независимо от обострянето на ситуацията.

Армения: Вече не можем да разчитаме на Русия да ни защитава

Не се размина и без подигравка към руснаците - с въпрос в социалните мрежи къде са избягали, явно предвид това, че азербайджанската армия действа наедро без изобщо да се съобразява с "руските миротворци". Захарова коментира, че руснаците били уведомени от Азербайджан "минути преди старта на операцията":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа