СЗО предупреди за още 700 000 смъртни случая в Европа

2585
СЗО предупреди за още 700 000 смъртни случая в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Европа остава "в здравата хватка" на коронавируса и броят на смъртните случаи на континента може да надхвърли 2,2 милиона тази зима, ако сегашните тенденции се запазят. За това предупредиха днес от Световната здравна организация, цитирани от БГНЕС.

Европа се бори с разрастването на пандемията, в резултат на което тази седмица в Австрия отново беше въведен локдаун, а Германия и Нидерландия са готови да обявят нови ограничения. Световната здравна агенция заяви, че до 1 март в 53-те страни, които влизат в европейския регион на СЗО, могат да умрат още 700 000 души, в допълнение към 1,5 милиона, които вече са се разболели от вируса. Тя очаква "висок или екстремен натиск в отделенията за интензивно лечение (ОАРИЛ) в 49 от 53-те държави от днес до 1 март 2022 г.".

СЗО: Пандемията ще продължава, ако има неравномерен достъп до ваксини

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че колкото по-дълго продължи неравния...

За завръщането на Европа в епицентъра на пандемията са виновни бавното ваксиниране в някои страни, силно заразният вариант "Делта", студеното време, което отново кара хората да се затварят на закрито, и облекчаването на ограниченията.

В Европейския съюз 67,7 % от населението е напълно ваксинирано. Но процентът на ваксинираните варира в широки граници между отделните страни, като в много от източните страни той е нисък. Само 24,2 % от българите са напълно ваксинирани, докато в Португалия този процент е 86,7.

По данни на СЗО смъртните случаи в Европа, свързани с ковид, са се увеличили миналата седмица до почти 4200 на ден, което е двойно повече в сравнение с 2100 на ден в края на септември. Няколко държави, сред които Гърция, Франция и Германия, преминават към изискване за трета подсилваща доза, за да се счита, че лицето е напълно ваксинирано.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че Германия не прави достатъчно, за да ограничи "изключително драматичната" четвърта вълна на пандемията. Очаква се германските военни "скоро" да добавят ваксините срещу коронавирус към списъка със задължителни ваксини за войниците, заяви говорител на министерството на отбраната. Така войниците ще станат първите германски държавни служители, които ще бъдат задължени да се ваксинират срещу вируса.

СЗО: Държавите да спазват човешките права при въвеждането на локдаун

Държавите сами определят мерките за реакция срещу пандемията от коронавирус, но трябва да отчита въздействието им върху правата на чове...

Държавният департамент на САЩ призова американците да не пътуват до Германия или съседна Дания поради нарастващия брой случаи на коронавирус. Увеличаването на броя на заразените и хоспитализациите разпали ожесточен дебат в Германия за това дали да последва примера на Австрия и да направи ваксинацията задължителна за всички граждани., АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа