Украински дронове са причината за пожара в най-голямата рафинерия в Южна Русия (ВИДЕО)

3162
Украински дронове са причината за пожара в най-голямата рафинерия в Южна Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Два дрона, прелитащи от посока Украйна и натоварени с експлозиви, са причината за големия пожар в руската петролна рафинерия Новошахтинск, разразил се в сряда. Рафинерията е най-голямата в Южна Русия - разположена е в южната част на Ростовска област, която граничи с Украйна.

Причината за огъня беше потвърдена от самия завод - в съобщението се казва, че дроновете са нанесли удари по обекта, довели до пламъци и големи кълбета черен дим. Производството е спряло, а пожарникарите веднага са започнали да гасят огъня и той вече е овладян. Няма жертви и пострадали.

Защо има световна криза при рафинирането на петрол?

Шофьорите по света усещат ефекта от растящите цени на горивата, а разходите за отопление, производство на електроенергия и промишл...

От петролната рафинерия Новошахтинск съобщиха, че първият дрон е нанесъл удар в 8:40 ч. местно време, като е засегнал дестилационната инсталация и е предизвикал взрив и пожар.

Вторият удар е дошъл около 45 минути по-късно и е бил насочен към резервоарите за суров петрол в рафинерията, която е най-големият доставчик на петролни продукти в Южна Русия. Експлозивите не са предизвикали пожар там, съобщиха от завода.

"В резултат на терористични действия от западната граница на Ростовска област, два безпилотни летателни апарата нанесоха удар по технологичните съоръжения на Новошахтинск", заявиха от рафинерията, цитирани от Reuters. „Служителите бяха евакуирани“.

Регионалният губернатор Василий Голубев каза, че рафинерията е спряла работата си. В нея били намерени фрагменти от двата дрона.

Видеа в социалните мрежи показаха безпилотен апарат, летящ над обекта, който се намира на едва 8 км от границата с Украйна. След това се издигат огромни пламъци. Според информацията – става въпрос за дрон модел Mugin-5 Pro с полезен товар 15-20 кг и способност да лети в продължение на около 7 часа.

Превозвачи и рафинерии надхитрят санкциите - внасят прикрит руски петрол в САЩ и още страни

Европа току-що наложи най-строгите си санкции срещу Русия по отношение на вноса на суров петрол, САЩ и Обединеното кралство го направих...

Рафинерията е с годишен капацитет до 7,5 милиона тона и започва да функционира през 2009 г. През 2014 г. в медиите се съобщаваше, че основен собственик на завода е Олга Марченко - съпругата на украинския политик Виктор Медведчук, смятан за най-близкия до Путин човек в Украйна, който бе заловен от украинските сили. Съсобственик е Наталия Лавренюк, с която е в съжителство украинският депутат Тарас Козак.

На 19 февруари 2021 г. компанията попадна в списъка със санкции на Украйна като снабдяваща с горива отцепническите "републики" на руските сепаратисти – Донецка и Луганска. Два месеца по-късно се заговори за нов собственик - "Петон инвест технолоджи", подизпълнител на "Газпром".

Руското министерство на енергетиката заяви, че пожарът не е засегнал доставките на бензин и дизелово гориво за потребителите в Южна Русия.

Страната още разследва и причината за големия пожар, който избухна в края на април в петролен склад в град Брянск, на 154 км североизточно от границата с Украйна.

ОЩЕ: Украйна атакува Змийския остров, руснаците напредват към Лисичанск по нов маршрут

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа