Украински успехи в Запорожието, Бахмут и Херсон. Какви са версиите за сделката с Пригожин? (ВИДЕА)

11948
Украински успехи в Запорожието, Бахмут и Херсон. Какви са версиите за сделката с Пригожин? (ВИДЕА)
Снимка: Getty Images

Руски източници вече спекулират с особеностите на сделката, сключена с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко за прекратяване на въоръжения бунт на ЧВК "Вагнер".

Руското опозиционно издание "Медуза", позовавайки се на неназовани вътрешни източници в Кремъл, съобщи, че Пригожин първоначално се е опитал да се свърже с администрацията на Владимир Путин по обяд на 24 юни, когато бойците на "Вагнер" са се придвижили на север от Ростов на Дон към Москва, но диктаторът е отказал да разговаря с него. Изданието отбелязва, че след като Пригожин е забелязал липсата на широка военна подкрепа за действията на "Вагнер", Кремъл се е насочил към преговори с участието на Лукашенко, началника на канцеларията на руския президент Антон Вайно и руския посланик в Беларус Борис Гризлов. На 24 юни не беше съобщено официално за участието на Вайно и Гризлов.

Известният руски "Телеграм" канал "Рибар" поставя въпроса дали сделката ще държи "Вагнер" или Пригожин отговорни по някакъв начин за смъртта на най-малко 13 руски летци в деня на "марша" към Москва.

Всичко за бунта на Пригожин и "Вагнер" четете тук.

Местонахождението на Пригожин не може да бъде потвърдено, след като той замина от Ростов на Дон късно на 24 юни. Руската медия РТВI твърди, че пресслужбата на Пригожин е заявила как той "изпраща поздрави" и ще отговори на всички въпроси, когато е отново с "нормална комуникация".

ОЩЕ: Пригожин се е оттеглил заради заплаха към семейството му, твърди The Telegraph

Известен канал в "Телеграм", свързан с Вагнер - Grey Zone, сподели изображение, генерирано от изкуствен интелект, на което Пригожин държи пръст до устните си и заявява "плановете обичат тишината" - копие на често използваната в Украйна фраза за оперативна сигурност.

Спецификата на сделката между Кремъл и създателя на ЧВК "Вагнер" все още не е изяснена извън спекулациите и слуховете. Евентуалните последици от въоръженото въстание на наемниците все още не са приключили и предстои да се види как ще се развие споразумението, дали всички участващи страни ще го изпълнят изцяло, какво възнамеряват да направят Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) с личния състав на "Вагнер" и дали бойците ще сътрудничат - независимо от желанията на Пригожин, коментира в дневния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Руска държавна телевизия с тънък намек: Путин не е обещавал, че Пригожин ще е в безопасност

Гаранциите за сигурността на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин са дадени не от руския президент Владими...

ОЩЕ: Бивш руски премиер: Путин няма да прости на Пригожин

Последствията от сделката между Лукашенко и Пригожин за ръководството на руското МО също остават неясни. Припомняме, че Готвача на Путин настояваше твърдо за смяната на министър Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб на армията Валерий Герасимов. Вътрешни източници в Кремъл, цитирани от "Медуза", предполагат, че Путин може и да обмисля промени в ръководството на МО като част от споразумението. Някои руски източници предполагат, че Алексей Дюмин - настоящ губернатор на Тулска област, бивш служител по сигурността на Путин и бивш ръководител на руските Сили за специални операции - може да замени Шойгу като министър на отбраната. ISW пише, че не може да потвърди тези спекулации.

ОЩЕ: Първа поява на Шойгу след като Пригожин се опита да го свали от поста (ВИДЕО)

Анализаторите отбелязват още, че руското ултранационалистическо информационно пространство се е разцепило на две - тези, които искат темата с бунта да бъде затворена, и онези, които настояват за решения на проблемите на вътрешната сигурност, разкрити от въстанието. Ултранационалистическият клуб "Гневни патриоти" проведе предварително планирано събитие в Москва на 25 юни и отправи критики срещу Путин и руското военно ръководство.

На фронта

(КАРТА) Руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ „Телеграм“ канала War Gonzo, признава за украински напредък на фронта в няколко посоки. Той твърди, че украинците са осъществили успешни офанзивни действия в Запорожието, край Работино. Става въпрос за направлението Орехов - Токмак. Какъв е напредъкът на украинските сили според него? „В дълбочина - отново незначителна, а в ширина - до 10 километра“. Руснаците продължавали да обстрелват редица позиции на противника.

Бивш британски генерал: "Вагнер" може да опита да превземе Киев от Беларус

Бивш британски генерал предупреди за потенциална атака срещу Украйна откъм Беларус, която да бъде извършена от бойци на ЧВК "Вагнер", а...

Според Пегов украинците атакували по посока Приютни и Ривнопил (в сектор Угледар), но без успех. Ривнопил все още е под контрола на руснаците (КАРТА).

Само че при Бахмут силите на Украйна са завзели нови позиции край Кудрюмовка и Клещеевка. Руснаците са опитали подобна офанзива при Ивановско, но тя е била неуспешна.

Трета отделна щурмова бригада е прочистила всички "руски остатъци" от 57-а мотострелкова бригада западно от канала на Донбас - това е потвърдено от командира Билецки.

"По посока на Бахмут нашите части поемат инициативата, продължават щурмовите действия и притискат противника. През деня бяха покрити 600-1000 метра по южния и северния фланг около Бахмут", заяви Серхий Черевати - говорител на Източното командване на украинските сили.

Къде изчезна Пригожин? Денонощие на мълчание породи съмнения дали изобщо е жив (ВИДЕО)

Местонахождението на лидера на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин е неизвестно от днес. Той беше видян да...

Според „Рибар“ руснаците продължават офанзива край Кремена (Луганска област), разширявайки зоната си на контрол в гората Серебрянка и в посока Торск. Отбелязва се, че украинската армия се е възползвала от вътрешните проблеми на Русия, за да направи офанзива в посока Соледар. Твърди се, че руските сили „твърдо държат“ отбраната при Приютно и Ривнопил. А украинците напреднали „малко по-напред“ в посока Работино.

„Рибар“ съобщава също така, че в направлението Херсон украинските части за са успели да заемат малък плацдарм на левия бряг на Днепър. „Противникът използва разрушения Антоновски мост като опорна точка и убежище от руските артилерийски и въздушни удари“, пише каналът. Тази информация се появи още вчера и в украинските източници.

Появиха се и геолокализирани кадри от евакуацията на руските части от района край Антоновския мост на левия бряг. Руски БТР-80/82 осигурява прикритие и стреля към района, за който се съобщава, че е под украински контрол.

Интересна информация идва от руския канал "Два майора" относно ситуацията на левия бряг в района на Антоновския мост: "Противникът държи малка опора на нашия бряг поне три дни. Подразделенията на руските въоръжени сили се изтеглиха от района, тъй като постоянните действия на противниковата артилерия създават заплаха от обкръжаване на нашите сили. Те се оттеглиха с боеве, на помощ се притекоха съседни части. В резултат на боевете руските въоръжени сили понесоха загуби. В 18:00 ч. противникът със сили до 50 души действа на наша територия, в тъмното изгражда група и я снабдява с боеприпаси и техническо оборудване. Опитва се да разшири зоната на контрол. Малкото разстояние по вода (до 1 км) не позволява нанасянето на бързи артилерийски удари по вражеските високоскоростни катери".

Първи коментар на Путин след оттеглянето на "Вагнер" - ето как продължава войната

"Специалната военна операция" е основен приоритет. Денят ми започва и свършва с нея". Това заяви президентът на Руската федерация Влад...

"В края на миналата седмица започнахме контраофанзивни действия в районите на Орехово-Васильовка, Бахмут, Богдановка, Ягодно, Клещеевка и Курдюмовка. Във всяко от направленията напреднахме с 1-2 км. Сега войските се укрепиха на достигнатите рубежи и продължават да унищожават противника", заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр.

През нощта руснаците отново са предприели ракетна атака и нападение с дронове към Украйна. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали 2 от 3 крилати ракети "Калибър", 7 от 8 дронове камикадзе "Шахед" (иранско производство) и още 4 безпилотни машини, за които не се споменава какъв тип са.

ОЩЕ: Русия вероятно е използвала забранени боеприпаси в Донецк (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.05 - Гняв заради укрепленията в Харков

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com