Юнкер помагал на Skype и Walt Disney да укриват данъци

15233
Юнкер помагал на Skype и Walt Disney да укриват данъци
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението върху сегашния председател на Европейската комисия и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер заради скандала „Люксембург лийкс” отново става сериозно. Причината – нови данни, показващи, че Skype и Walt Disney също са се възползвали от „данъчния рай” Люксембург по времето, когато Юнкер беше премиер на Великото херцогство, информира EUobserver.

Оказва се, че специално за Walt Disney е направена схема от 34 стъпки, чрез която компанията „прехвърляла пари по целия свят, превръщайки средства в брой в дългови инструменти и ценни книжа и обратно”.

ЕС действа с пълна пара в борбата с данъчните измами

Финансовите министри на страните-членки на ЕС се споразумяха по два текста, целящи засилване на законодателството на ЕС за по-добра б...

Случаят със Skype е подобен. Оказва се, че компанията е търсила начин да плаща възможно най-малко данъци и авторитетните одитори от Ernst&Young са пратили писмо до властите в Люксембург по въпроса в същия ден, в който европейският комисар по дигитална икономика Нели Крус е изнасяла реч, в която е давала Skype за пример на младите предприемачи (11 ноември, 2010 година). Съгласно схемата Skype е платила 95% по-малко данъци, отколкото би платила извън Люксембург. "Данъчното бягство" ставало, като приходи и печалба на Skype се отчитали за хонорари на ирландския клон на компанията. Това се е случило малко преди Microsoft да купи Skype.

Заради новата информация говорителят на Европейската комисия Рикардо Кардосо каза, че Юнкер е "посветен и ангажиран със стратегията за преразглеждане на нечестната данъчна конкуренция" чрез Европейския съюз. В интервю, публикувано днес, Юнкер казва, че "силите му са отслабнали" заради скандала. "Субективно казано, няма какво повече да кажа на другите. Обективно погледнато, обаче, силите ми отслабнаха, защото "Люкслийкс" предполага, че съм бил страна в действия, които не покриват основните стандарти за етика и морал", каза той, предаде БГНЕС.

Кардосо отхвърли предположенията, че Юнкер може да се оттегли от поста си. "Разбира се, че г-н Юнкер ще продължи да изпълнява задълженията си. Той остава председател, остава и ангажиментът му към работата ми и политическите ръководни принципи", каза говорителят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com