Увеличава се броят на бездомните в Европа

1427
Увеличава се броят на бездомните в Европа
Снимка: БГНЕС

Най-малко 895 хил. души са били бездомни през 2022 г., като тенденцията се влошава заради войната в Украйна. Това сочи ново проучване, цитирано то “Гардиън”.

Само в Германия през изминалата година са били регистрирани над 262 хил. бездомни, в Испания - над 28,5 хил., а в Ирландия - над 11 хил. Авторите на проучването - Европейската федерация на националните организации, работещи с бездомни хора (FEANTSA), и фондация “Абат Пиер” предупреждават, че най-бедните стават все по-бедни, което задълбочава проблема и със социалното им изключване.

Най-уязвимите живеят в лоши санитарни условия, в пренаселени жилищата и с опасните за здравето мухъл и влага, посочват още фондациите в доклада “Осми обзор на жилищното социално изключване в Европа”. “Повечето правителства продължават да подвеждат бездомните хора, да разочароват широката общественост и да пилеят ресурси за неефективно управление на проблема”, заяви директорът на FEANTSA Фрик Спиневийн.

Още: "Щом си бездомен, си боклук": Съдби от улиците на София

“Всяка нощ в Европа население колкото това на градове като Марсилия или Торино е бездомно. Обръщането на тенденцията ще изисква безпрецедентни политически усилия и смели мерки”, предупреждава докладът. Авторите уточняват, че липсват подробни данни, но те работят с информация от националните и местните власти.

Има увеличение с 30% спрямо последния път, когато направихме тази оценка през 2018 г., а през 10-те години преди това тя вече беше скочила със 70%. Така че това е разрастващ се проблем в ЕС”, коментира пред “Евронюз” зам.-директорът на FEANTSA Рут Оуен.

Като основна причина за влошаване на ситуацията докладът посочва войната в Украйна. “Фактът, че инфлацията е концентрирана върху основни неща като енергия и храна, означава, че най-бедните домакинства са засегнати най-силно”, посочва Оуен, цитирана от 24 часа.

Бездомността обаче е проблем, съществуващ в ЕС преди войната, с който дори по-богатите страни не могат да се справят. През 2021 г. Португалия създаде платформа за борба с бездомността, като целта ѝ е до 2030 г. тя вече да не съществува. Само три страни в ЕС отчитат спад на бездомните – Австрия, Дания и Финладния. Те използват стратегията “на първо място жилището”, която цели първо да осигури дом на нуждаещите се, а след това образование и достъп до здравни услуги. Дания е посочена като “ясен напредък”, като е отчела 10% спад на хората без жилище в периода 2019 - 2022 г. и авторите на доклада я дават за пример.

Още: Бездомните в Англия се увеличават

FEANTSA разглежда и качеството на жилищата в ЕС. Значителен брой хора във Великобритания, Франция, България и Унгария обитават места, негодни за живот. В Унгария почти половината от населението “живее в пренаселени жилища”, а в България всяко осмо семейство няма вътрешна тоалетна.

Лошите условия в домовете не са феномен за Източна Европа. В доклада пише още, че през 2020 г. около 20% от населението на Франция са обитавали смятани за негодни домове, а 25% от живеещите под наем във Великобритания попадат в същата категория.

“Негодните за живот жилища засягат и безброй собственици, които не разполагат със средства за поддръжка или ремонт”, посочват още авторите на доклада. В България например 14,1% от собствениците на жилища с ипотека или заем живеят в лишения заради високите цени.

Още: В САЩ ще осигуряват жилища за бездомни със специална държавна програма

“Това се отнася до процента на хората, живеещи в пренаселени жилища, които имат поне един от следните критерии: домакинства с течащ покрив, без баня/душ и без вътрешна тоалетна или жилища, смятани за твърде тъмни”, посочват в документа.

Според данни от 2021 г. пък 11,9% от европейците не могат да покрият разходите си за поддържане на приемлив стандарт на живот, като най-високите стойности отчитат Румъния - 34,5%, и България - 30,4%. Северната ни съседка е и рекордьор по увеличение на общите месечни разходи между 2011 - 2021 г. с цели 180%, следвана от страната ни, която за същия период бележи скок с 67,9%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа