В числа: Украйна прави все повече свои далекобойни ракети, дронове, БТР-и (ВИДЕО)

6085

Украйна значително разширява отбранителния си промишлен капацитет, за да развие способността си с течение на времето да задоволява военните си нужди със значително намалена чуждестранна военна помощ.

Три посоки на развитие

За постигането на тази цел Киев се стреми към три основни направления - увеличаване на вътрешната си отбранителна промишлена база, изграждане на двустранни и многостранни партньорства с европейски държави и осъществяване на промишлени предприятия със САЩ и международни компании за съвместно производство на отбранителни материали. Това анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) на 14 януари.

Още: Голяма новина от Германия: Rheinmetall ще работи с украинската отбранителна индустрия

Украйна ще се нуждае от значителна западна военна помощ в продължение на няколко години, а способността ѝ да намали зависимостта си от такава подкрепа зависи отчасти от това дали ще може да освободи стратегически важни райони, които понастоящем са окупирани от руските сили. Все пак Украйна и нейните западни партньори изпълняват реалистичен план за създаване на устойчива основа, за да може Киев да се защитава в дългосрочен план с драстично намалена чуждестранна военна помощ. А това в момента е сериозен въпрос предвид блокираните 61 млрд. долара от американския Конгрес и бавното темпо на Европа в производство на снаряди.

Още: ЕС: Все още можем да изпълним целта от 1 млн. снаряда за Украйна

Перспективите на Украйна да поддържа военните си сили с ограничена помощ в дългосрочен план са отлични. По време на съветския период тя имаше огромна оръжейна промишленост и продължи да бъде значителен износител на оръжие след независимостта. Руската окупация на ключови индустриални зони и разрушаването на важни центрове за производство на оръжие, особено на Харковския танков завод, влоши, но не премахна солидната база, върху която Украйна може да гради и да поддържа военните си сили в бъдеще, анализират от ISW.

Още: В САЩ вече има план за победа на Украйна: Републиканци искат мощни оръжия срещу Путин

Украйна произвежда все повече оръжия

От началото на пълномащабното руско нахлуване Украйна разширява своята производствена база в страната и в чужбина. В началото на 2024 г. вътрешната оръжейна промишленост произвежда по-голям обем оръжия, отколкото преди войната. Така Киев опитва да компенсира недостига на боеприпаси и оръжия, да ремонтира военно оборудване и да разработва нови оръжия.

През 2023 страната е произвела три пъти повече оборудване и оръжие в сравнение с 2022, каза в края на миналата година президентът Володимир Зеленски.

Артилерия и тежки боеприпаси

Украинският министър на стратегическите индустрии Олександър Камишин заяви на 27 декември, че през 2023 г. Украйна е увеличила производството на минохвъргачки 42 пъти, а производството на артилерийски снаряди - 2,5 пъти.

През 2022 и 2023 г. Украйна възобнови производството на своите ракети Vilkha. Ракетите Vilkha-M имат по-голям обсег (130 км) и по-тежък полезен товар от ракетите GMLRS, изстрелвани от доставяните от САЩ системи HIMARS, които имат обсег от 77 км. Според украинската версия на Forbes страната планира дори да увеличи обхвата на ракетите до 150 км.

Украйна започна вътрешно производство на 155-милиметрови снаряди в малки обеми поне от септември 2023 г. Те са тип боеприпас по стандартите на НАТО. През декември 2023 г. украински официални лица потвърдиха, че страната е подписала споразумения с две американски компании (не бяха назовани) за съвместно производство на 155-мм боеприпаси в Украйна и че изпълнението на тези сделки ще отнеме две-три години.

Украйна произвежда и месечно по шест собствени 155-милиметрови самоходни гаубици 2S22 "Богдана" (данните са към декември 2023 г.).

Още: Грешките на Запада и Украйна срещу Путин: Говори украински военен ветеран

Украинските производители на оръжие създават нови серийни производствени линии за 82-мм и 120-мм минохвъргачки от съветската епоха, 122-мм артилерийски снаряди и 125-мм танкови боеприпаси за танкове Т-64, Т-72 и Т-80. Това става извън Украйна със съюзниците от НАТО. За пръв път е визуално потвърдено, че 152-мм снаряди украинско производство са били използвани на фронта през януари 2023 г.

Вътрешното производство на Украйна на противотанкови ракети "Стахна-П" и RK-3 "Корсар" също се е увеличило с неуточнени количества след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, отбелязва ISW.

Бронирани превозни средства

Производството на лични бронирани превозни средства за отбраната в Украйна също се увеличава - с 3,4 пъти между 2022 г. и 2023 г. Производството на БТР-и пък се е увеличило пет пъти между пролетта на 2023 г. и декември 2023 г. Международната помощ помогна на Киев да възобнови производството на ходови части за танкове, въпреки че Украйна вече не може да произвежда цели танкове. Все пак може да ремонтира повредени такива машини.

Още: БТР-ите за Украйна все още не са изпратени: Говори военният министър Тодор Тагарев

Дронове

Производството на безпилотни летателни апарати в Украйна се е увеличило повече от стократно между началото на войната и ноември 2023 г. Само 35 украински компании произвеждат дронове през 2022 г., а към октомври 2023 г. фирмите вече са над 200. Повечето от тях са частни. През декември 2023 г. Украйна произвежда 50 000 безпилотни летателни апарата FPV - т.е. дронове с видеонаблюдение в реално време. Украински официални лица прогнозират, че през 2024 г. ще се произведат 1 млн. дрона тип FPV, или около 83 000 месечно.

Още: "Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от нас": Украйна има нужда от още инженери

Далекобойни оръжия

Украйна разработва собствени способности за нанасяне на удари с голям обсег. Украински официални лица съобщават, че страната е тествала ударен дрон "камикадзе" с обсег на действие 1000 км през януари 2023 г. Стана ясно, че той се произвежда с международни партньори, вероятно от Европа. От Киев твърдят, че Украйна ще произведе 1000 такива дрона до края на 2024 г.

Украйна също така работи по усъвършенстване на своите крилати ракети "Нептун", за да се увеличи обхватът им от 300 км. Украински доброволци разработват евтина крилата ракета "Трембита" с обсег 140 км, която да се произвежда масово.

Противовъздушна отбрана

Украйна работи за начало на производство на собствени зенитно-ракетни системи. През юли 2023 г. украински официални лица съобщават, че в страната се разработват две нови противовъздушни ракетни системи, едната от които вероятно е базирана на дизайна на ракетите "Нептун". Твърди се, че вече са проведени тестови полети на ракетите.

Още: Новият план, с който Европа смята да помогне на Украйна да спечели войната

Електронна война

Понастоящем Украйна произвежда няколко специализирани системи за електронна война, макар и не в голям мащаб. Твърди се, че някои от тях са по-добри от руските. Те се използват от Киев за защита на украинските сили от руски атаки с дронове.

Украйна е все по-самостоятелна в производството и на военни бронирани жилетки, гласи още обобщението на ISW. Отбелязва се също така, че корупцията е ендемична за бързата индустриална мобилизация по време на войната във всяка страна и нейното присъствие в Украйна не е нито някаква аномалия, нито изненада.

Още: Корупционен скандал в украинската армия и облог за министерска оставка (ВИДЕО)

Укрепване на европейската индустрия

Усилията на Украйна за постигане на отбранително-индустриална независимост укрепват европейската оръжейна индустрия. В края на 2023 г. Киев създаде Алианс на отбранителната индустрия - асоциация, която позволява на международните производители на отбранителни продукти да работят с украинската страна. 38 компании от 19 държави се присъединиха към алианса до края на септември 2023 г. По време на форума Украйна прие над 250 отбранителни компании от повече от 30 държави, за да установи съвместно производство на оръжия в Украйна, както и украинско производство на оръжия в чужбина.

Киев подписа най-малко 20 споразумения и меморандуми с чуждестранни партньори за производство на дронове, ремонт на военно оборудване и съвместно производство на бронирани машини и боеприпаси, обмен на технологии и доставки на компоненти.

Още: Украински военни разказват от какво имат нужда най-много: Войната вече е на ресурси (ВИДЕО)

Европейските държави и компании поемат водеща роля в развитието на украинската отбранителна индустрия и обещават да отварят производствени предприятия в Украйна, за да подкрепят съпротивата срещу руската агресия. За пример е даден германският производител на оръжие Rheinmetall, който сключи стратегическо споразумение с "Укроборонпром" през май 2023 г. за поддръжка и ремонт на предоставените от Германия бронирани машини. През октомври пък беше регистрирано съвместно предприятие.

Снимка: Getty Images

През август 2023 г. Украйна и Швеция заявиха намерението си съвместно да произвеждат бойни машини на пехотата CV90 в Украйна и обсъдиха производството, ремонта и поддръжката на VS90.

Зеленски и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак пък подписаха на 12 януари 2024 г. споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, в което се посочва, че Лондон ще продължи да оказва подкрепа на Украйна в продължение на 10 години.

Още: Киев и Лондон подписаха исторически договор за сигурност, ще важи до влизането на Украйна в НАТО

Поне 10 европейски държави са установили с Украйна партньорства за съвместно производство, разработване на оръжия или ремонт на военно оборудване. Балтийските държави са най-активни - те ремонтират украинско военно оборудване, увеличават вътрешното си производство на боеприпаси, за да подкрепят Украйна, и работят по съвместни изследвания и разработки с украински компании.

Какво трябва да сторят САЩ?

САЩ също подкрепят развитието на отбранителната индустрия на Украйна. През септември 2023 г. Зеленски съобщи, че Вашингтон и Киев са взели "историческо решение" за съвместно производство на оръжия, по-специално на системи за противовъздушна отбрана, и че Министерството на стратегическите индустрии на Украйна е подписало споразумения за сътрудничество с три американски отбранителни асоциации с над 2000 членове относно евентуална бъдеща работа в Украйна.

Още: Словашкият премиер: Стратегията на Запада за Украйна се оказа абсолютен провал

Заключението на ISW е, че Съединените щати няма да имат нужда да изпращат голяма помощ за сигурността на Украйна за неопределено време, ако тя успее да произвежда оръжията си. Но за това Киев трябва да успее да освободи стратегически важни райони, които понастоящем са окупирани от руските сили - Южна Украйна и в най-розовия случай: Донбас. Така може да бъде очертана устойчива линия на отбрана - сегашната линия на фронта не е такава, според ISW, което налага САЩ да се подготвят да дават значителна помощ за Украйна още няколко години.

Украинската и европейската отбранителна промишленост вероятно ще могат значително да увеличат производството си и да станат по-самостоятелни след няколко години, ако сега получат подходяща подкрепа от САЩ, гласят изводите на експертите. Украйна има шанс да се изправи на собствените си крака в бъдеще, ако сега получи решителна помощ.

Още: Тагарев пред украинците: Заводите ни работят 24/7, пращаме ви оръжия и ще спечелите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа