В Стокхолм се проведе церемонията по връчването на Нобеловите награди

6028
В Стокхолм се проведе церемонията по връчването на Нобеловите награди
Снимка: Getty Images/Guliver

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в залата на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за 2015 г. по медицина, физика, химия, литература и икономика. Десет лауреати на най-престижната награда в света приеха диплома и златен медал от ръката на монарха, съобщава БГНЕС.

По време на откриването на церемония председателят на Нобеловата фондация Карл Хенрик Хелдин заяви, че целта на основателя на наградите Алфред Нобел е да бъдат наградени тези, които са направили най-голям принос към човечеството. „Някои от откритията вече са доказали своята полза като например в лечението на някои болести. Тези примери показват, че изследванията могат да решат много проблеми и да направят света по-добър”, заяви Хелдин .

Ангъс Дийтън с Нобелова награда за икономика за анализите за бедността и благосъстоянието

Британецът Ангъс Дийтън е тазгодишният носител на Нобелова награда за икономика. Това съобщи официално Шведската кралска академия на н...

Той припомни, че качеството на бъдещите изследвания зависи от привличането на млади таланти в областта на науката , което изисква високо образование на всички нива.

Нобеловата награда в категория литература тази година отиде при писателката от Беларус Светлана Алексиевич за нейните „многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време“, съобщиха от Нобеловия комитет.

Нобеловата награда за химия тази година отиде при трима учени – шведът Томас Линдал, американецът Пол Модрих и Азиз Санкар от американо-турски произход, за тяхното общо изследване върху механизмите за възстановяване на ДНК.

Тримата получават престижното отличие заради откритието им за това как тялото успява да възстанови мутации на ДНК, които могат да причинят болести и се отразяват на стареенето.

Нобеловата награда за мир отиде в Тунис

Нобеловата награда за мир тази година отива при Тунизийския комитет за национален диалог заради неговия принос към създаването на демок...

Нобеловата награда за физика тази година отиде при японеца Такааки Каджита и канадеца Артър Макдоналд за тяхното откритие на вибрациите на елементарната частица неутриното, които показват, че то има маса.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2015 г. отиде при две научни разработки. Първите двама носители на отличието са Уилям С. Кемпбъл и Сатоши Омура за техните открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от кръгли червеи. Другият носител на отличието е Йоуйоу Ту за откритията й за нова методи за повлияване на малария.

Кемпбъл и Омура откриха ново лекарство, наречено „Авермектин“ резултатите, от което „драстично намаляват разпространението на болестите речна слепота и елефантиаза, като показва ефективност и срещу редица други паразитни болести“.

Нобелов лауреат по икономика стана британецът Ангус Дитон за неговите постижения в изследванията на потреблението, бедността и благосъстоянието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа