X
 
 

Ватиканът реагира на съобщения за фантастични проекти за реставрация на Нотр Дам

902 0
photo of Ватиканът реагира на съобщения за фантастични проекти за реставрация на Нотр Дам
Снимка: Getty Images/Guliver
Ватиканът прави опит да спре фантастични проекти за реставрацията на Парижката катедрала. Постояннният наблюдател на Светия престол в ЮНЕСКО, монсеньор Франческо Фоло, говори за реконструкцията на Нотр Дам, опустошена от пожар на 15 април тази година.

Ватиканският дипломат присъства на заседание на Комитета за световно културно и природно наследство, което се проведе в Баку. В словото си представителя на Светия престол предупреди за духа, който трябва да ръководи работата по възстановяването на катедралата Нотр Дам, след щетите от разрушителния пожар, съобщава Vatican News.

Една от версиите за пожара в Нотр Дам - незагасена цигара

Неизгасена цигара или електрическа неизправност биха могли да са причина за опустошителния пожар, който избухна в катедралата Нотр Дам ...

„Светият престол се надява катедралата Нотр Дам да бъде възстановена за вярващите, невярващите и бъдещите поколения, в съответствие с принципите, по които опазването на културното наследство, включително неговото основно религиозно измерение, е неотменимо условие за неговата валоризация“, подчерта монс. Фоло. 

Ватиканският представител припомни и „ясните“ думи на папа Франциск веднага след бедствието в посланието си до архиепископа на Париж, Мишел Опети: "Катедралата Нотр Дам отново да стане, благодарение на реконструкцията и мобилизацията на всички, красива съкровищница в сърцето на града, знак за вярата на тези, които са я построили, църква - майка на своите диоцези, архитектурно и духовно наследство на Париж, Франция и на цялото човечество" .

Оттук и необходимостта, подчерта делегатът на Светия престол, "на сегашния етап на възстановителните работи, да се подчертае доминиращия характер на култовото измерение" на катедралата „Нотр Дам“, както препоръча монс. Мишел Опети, за да се съхрани сакралността на мястото. Ето защо, това трябва да бъде “приоритет предвид нуждите на култа и свързаните с него практики, които трябва да продължат да се упражняват. Защитата на сакралността на култово място е фундаментална - обясни монс. Фоло, тъй като религиозният живот и формите, в които той се изразява, са свързани и взаимозависими с катедралата, а от друга страна, с култа и структурите, които го съхраняват. Елементите, които ще бъдат реконструирани, трябва да отговарят на целта за която е построена сградата", "за да се запази отличителността на нейната идентичност".

Изказването на монс. Фоло е вследствие на някои съобщения в медиите, в които се говори за фантастични проекти за възстановяването на катедралата Нотр Дам.

В Нотр Дам ще бъде отслужена първа литургия след пожара

Два месеца след опустошителния пожар, в събота вечер в катедралата Нотр Дам ще бъде отслужена литургия, съобщава германският национален...

Що се отнася до набраните средства, досега те възлизат на 38 млн. евро – както заяви архиепископа на Париж, интервюиран от пресата за RTL - сума, много по-ниска от 850 млн. евро от обещаните даряния, обявени от френския министър на културата в средата на май. Архиепископ Опетит каза, че въпреки дългите технически процедури за получаване на големи дарения, е уверен в бъдещето.

Основно място за поклонение на Католическата църква в Париж, сред най-известните готически сгради в света, обявена през 1991 г. от ЮНЕСКО за обект на световното наследство, катедралата Нотр Дам е собственост на френската държава.

В момента списъкът на световното наследство включва 1121 обекта в 167 страни.

Следващата сесия на Комитета на ЮНЕСКО за световно наследство ще се проведе във Фуджоу (Китай) през 2020 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новините: Най-важното за деня, 19 юли

Реадакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 юли.  НАП: 5 МЛН. ЕГН-ТА СА ИЗТЕКЛИ ПРИ ХАКВАНЕТО,...