Вятърът на енергийната промяна духа силно в Дания

5202
Вятърът на енергийната промяна духа силно в Дания
Снимка: Thinkstock

Говорителят на Европейската асоциация на производителите на вятърна електроенергия – г-н Оливър Джой, миналата седмица даде интервю за британското издание The Guardian, в което заяви, че Дания е същинското доказателство за това, че идеята за свят, в който 100 процента от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), изобщо не е въображаема.

Джой заяви това по повод неблагонадеждната британска политика по отношение на производството на вятърна енергия през последните години. С всяка изминала година все повече намаляват правителствените субсидии за вятърна енергия във Великобритания, като по този начин Островът силно изостава спрямо Дания.

ВЕИ-тата се жалват от готвената нова такса

С доста дълго и пълно с позовавания на европейски решения становище Българската фотоволтаична асоциация (БФА) се възпротиви на готвенат...

Според някои изчисления, до 2020 г. Дания би могла да произвежда поне половината от необходимата ѝ електроенергия само от възобновяеми източници. Датското правителство цели към 2035 г. чрез вятъра да бъдат покрити 84% от нуждите на скандинавската страна.

На този етап 1/3 от електроенергията в Дания се генерира чрез вятърните съоръжения, като страната се нарежда сред основните глобални лидери по производство на електроенергия чрез възобновяеми източници. Но все още въглищата са основният енергиен източник в европейската страна.

Поради необичайно ветровитото време в края на миналата седмица, генераторите за вятърна енергия в Дания покриха 140 процента от нуждите от електроенергия в страната. Както твърдят източници на Гардиън, 80% от допълнителната енергия е била споделена с Германия и Норвегия, като останалите 20 процента са били подарени на Швеция. Тези данни са налични и на сайта energinet.dk, който разкрива мощността на датските вятърни генератори в реално време.

Общата численост на населението в Дания е 5 500 510 души към юли 2009 г., като то се увеличава значително с всяка изминала година.

От БСП обвиняват властта, че с нов фонд точи държавни енергийни предприятия

Създаването на Фонд за сигурност на електроенергийната система цели да се парира трупането на дефицит в системата на енергетиката. Това...

Използвани източници: The Guardian; CIA World Factbook; Energinet.dk.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа