Връчват Нобеловите награди за 2013 г.

55118
Връчват Нобеловите награди за 2013 г.
Снимка: Getty Images/ Guliver

В Стокхолм и Осло днес ще се състоят церемониите за връчване на Нобеловите награди за 2013 г., съобщиха световните агенции. От 1902 г. всички награди, с изключение на тази за мир, се връчват в Концертната зала в Стокхолм от краля на Швеция Карл ХVI Густав, предаде БТА.

Нобеловите награди са учредени на 27 ноември 1985 г. от Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател, открил динамита. Той завещава над 33 милиона шведски крони на едноименна фондация, създадена след смъртта му. В негова чест наградите се връчват на годишнината от смъртта му - 10 декември.

Алис Мънро спечели Нобеловата награда за литература

Канадската писателка Алис Мънро стана носител на Нобеловата награда за литература през 2013 г. Това съобщи постоянният секретар на Шв...

Наградите се състоят от златен медал, диплом и парична премия в размер на 8 милиона шведски крони.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2013 г. бе обявена на 7 октомври 2013 г. от Каролинския медико-хирургически институт в Стокхолм, Швеция. Спечелиха я американските учени Джеймс Ротман и Ранди Шекман и на германецът Томас Зюдхоф за открития, засягащи механизмите на регулиране на междуклетъчните взаимодействия.

Питър Хигс от Великобритания и Франсоа Енглер от Белгия спечелиха Нобеловата награда за физика, обявена от Кралската шведска академия на науките на 8 октомври 2013 г. Двамата учени са предсказали съществуването на загадъчния Хигс бозон - частицата, която обяснява защо материята има маса.

Нобеловата награда за химия за 2013 г. бе присъдена на 9 октомври на Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ари Уоршъл за развитие на мултимащабни модели на сложните химически системи.

Трима учени получават Нобеловата награда за медицина

Нобеловата награда за медицина тази година се присъжда на американските учени Джеймс Ротман, Ранди Шекман и Томас Зюдхов за откритиет...

Канадската писателка и майсторката на съвременния разказ Алис Мънро спечели Нобеловата награда за литература за 2013 г., присъждана от Шведската академия.

Носител на Нобеловата наградата за мир тази година е Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за своите "широкообхватни усилия" за освобождаването на света от такъв арсенал.

Нобеловата награда за икономика спечелиха американските учени Юджийн Фама, Ларс Хенсън и Робърт Шилър за работата им в областта на финансовите пазари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com