Във Франция: "По всяко време могат да ни убият"

4559
Във Франция: "По всяко време могат да ни убият"
Снимка: Unplash

Масирано полицейско присъствие в парижкото предградие Нантер: напрежението ескалира след събитията от вторник сутринта, когато при пътна проверка полицай застреля 17-годишен младеж. Стрелецът междувременно беше задържан и му е повдигнато обвинение в "предумишлено убийство", съобщи прокуратурата. Френският президент Еманюел Макрон нарече инцидента "непростим".

Случилото се предизвика безредици и стълкновения, продължаващи вече три поредни нощи - не само в предградията на Париж. Разбунтувалите се замеряха полицията с фойерверки, подпалваха коли, кофи за боклук и обществени сгради. Напрежението отново избухнаха след траурното шествие за младежа в Нантер. Подпален бе и банков клон, а пламъците обхванаха и жилищната сграда, намираща се над него. За щастие огънят беше овладян преди някой да пострада. По данни на полицията 6 200 души са взели участие в траурното шествие, което в начално беше мирно.

Заради очакванията изстъпленията да продължат, в цяла Франция са мобилизирани 40 000 полицаи.

Още по темата: Какви мерки взе Макрон?

"Можем да умрем по всяко време"

Пред ДВ жител на Париж заяви, че не се чувства в безопасност. "Ако излезем на улицата, можем да умрем по всяко време. Живеем във Франция, издигнала лозунга "Свобода, равенство, братство". Но от това не е останало нищо. Сега полицията определя правилата и прави всичко, което си поиска. Ако решат да убият някого, те просто го правят."

Така мислят и други хора, които виждат в това фундаментален проблем.

Има ли френската полиция проблем с насилието?

Групи за защита на човешките права настояват да получат отговори за начина, по който функционира френската полиция. Според Европейската мрежа за борба срещу расизма (ENAR) смъртта на Наел, който изглежда е бил от северноафрикански произход, "повдига спешни въпроси за прекомерната употреба на сила от служителите на реда" и особено спрямо групи, които са обект на расови стереотипи.

През 2022 г. политологът Жак дьо Маяр от Университета във Версай и Сен Куентен публикува книгата си "Сравнителна полицейска дейност". Пред ДВ той заяви, че смъртта на 17-годишния Наел е част от по-голяма тенденция: "Влошаващите се отношения между полицията и младите мъже от работническата класа, принадлежащи към етническите малцинства, са ключов елемент от ситуацията във Франция", казва той.

"Когато става въпрос за обществения ред, безспорно полицията прилага по-твърд подход в последните години", коментира Дьо Майяр. През 2017 г. бяха облекчени законовите ограничения за откриване на стрелба от полицията срещу автомобили, които не спират. Миналата година 13 души загинаха при пътни проверки - повече от когато и да било.

Съседните държави се справят по-добре

Говорителката на полицията Соня Фиблой отхвърли твърденията, че полицейското насилие във Франция е нараснало: "През 2021 г. е имало 157 случая на стрелба по движещи се превозни средства, през 2022 г. - 138. Така че тенденцията е леко надолу", съобщи тя в телевизионно интервю. Според нея като цяло употребата на огнестрелно оръжие е намаляла от 300 случая годишно преди 2019 г. до 285 през 2022 година. Полицията стреля само тогава, когато е принудена да го прави, твърди говорителката. Въпреки това броят на смъртните случаи по време на проверки на пътя остава "драматичен".

Политологът Дьо Маяр вижда "разлики, които не могат да бъдат игнорирани" между полицейската дейност във Франция и тази в Германия и Великобритания: "Изглежда, че отговорните в тези страни поставят по-голям акцент върху легитимността на полицията", казва той. Според него германските органи на реда са по-склонни към сдържаност при проверки на документите. А британските полицаи гледат на себе си повече като на партньори на обществото.

Жак дьо Маяр смята, че нещо трябва да се промени: "Полицията не се е провалила напълно, но съществува колективна отговорност. В моите очи институцията трябва да въведе такива механизми за подбор на кадрите и тяхното обучение и управление, които да позволяват и независима проверка на действията на полицейските служители."

Във Франция обаче ситуацията е много сложна: "Ние чуваме от политиците, особено от тези в десния спектър, че проблемът не е в полицията, а у младите хора", казва още Дьо Маяр. А в политически план полицейската реформа е истински горещ картоф, уверява той.

 

Всичко за протестите във Франция - ВИЖТЕ ТУК.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com