Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради експлозиви: Евакуираха жилищна сграда в Берлин

29 февруари 2024, 11:03 часа • 989 прочитания

Жлищен блок в Берлин се наложи да бъде евакуиран на 28 февруари жилищен блок в Берлин. В него живееше Даниела Клете, бивша крайнолява терористка от Фракцията на Червената армия (ФЧА).

Полицейски следовател заяви, че жилищната сграда в берлинския квартал Кройцберг е трябвало да бъде освободена, защото са открили "нещо, което е опасно".

Предмет, наподобяващ експлозив

Още: Из леговищата на терористите: Турция унищожи боеприпаси, скрити в пещери (ВИДЕО)

Заради предмет, наподобяващ експлозив, обитателите е трябвало да напуснат апартаментите си в следобедните часове, съобщи dpa.

Намиращите се на мястото на инцидента полицейски криминалисти също е трябвало да напуснат сградата на улица "Себастианщрасе". Някои от жителите, чакащи на тротоара срещу сградата, водеха със себе си домашни любимци, а няколко жени заявиха, че полицията не им е дала причина за евакуацията.

65-годишната Клете е била арестувана на 26 февруари вечерта в апартамента, където е живяла под фалшива самоличност, съобщиха от полицията. В момента тя се намира в ареста.

Берлинската полиция продължи да претърсва апартамента на бившата терористка на 28 февруари.

Още: Израел унищожи още една терористична клетка

Има втори задържан

Малко след ареста на Клете в Берлин е арестувано още едно лице от "издирвания възрастов сегмент", съобщиха от полицията.

Второто задържано лице обаче не е един от двамата издирвани членове на ФЧА - Буркхард Гарвег или Ернст-Волкър Щауб.

Мъжът е бил освободен от полицейския арест, съобщиха органите на реда в северния град Хановер. Десетилетното издирване на другите двама бегълци все още продължава.

Още: Мъж, въоръжен с мачете, уби клисар и рани свещеник при нападения в Южна Испания

Убийство и въоръжени грабежи

Властите обвиняват Клете и нейните съучастници Гарвег и Щауб в опит за убийство и серия от въоръжени грабежи в периода 1999-2016 г.

Фракция "Червена армия" е основана през 1968 г. от крайнолевите екстремисти Андреас Баадер, Гудрун Енслин и Улрике Майнхоф, като членовете ѝ са активни и през 90-те години на миналия век. Известна е и като Бандата на Баадер-Майнхоф.

Групата оправдава нападенията си, при които са убити повече от 30 души, с целта да разруши капиталистическия социален ред.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес